Sandra Andersson framför det nybygda huset. Familjen valde konstgräs på framsidan för att vara säkra på grön gräsmatta året om. Foto: SVT

Populärt att göra som Sandra – bygga nytt och bygga om

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bygglovsansökningar till länets kommuner låg på en hög nivå under coronaåret 2020. I majoriteten av kommunerna ökade antalet bygglovsansökningar. Största ökningen var i Älvkarleby kommun.

Spikljuden hörs lång väg på Sportvägen i Älvkarleby. I april är det inflyttning i två bostadslängor, och det talas om en liten byggboom i kommunen.  Förra året tog bygg- och miljöenheten emot 147 bygglovsansökningar, drygt 50 procent fler än 2018.

Ett ökat tryck bekräftas från det i flera kommuner som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med. Förutom Älvkarleby inkom fler ärenden till  bygglovshandläggare i Östhammar, Tierp, Heby, Håbo och i Enköping.

– Under 2020 har ansökningarna om tillbyggnader och komplementbyggnader ökat märkbart, säger Christina Gortcheva, bygglovschef i Enköpings kommun.

Högt tryck

– Det är bra kommunikationer härifrån, ett lugnt samhälle och en vacker natur, förklarar Älvkarlebys bygg- och miljöchef Raul Johnson, som även tror på en viss coronaeffekt.

På hans avdelning arbetas det på högtryck för att hinna med handläggningen.

– Visst är det mer att göra. Det tar ungefär en månad att handlägga ett ärende, och det är väl inom lagens tidsgränser.

I Älvkarleby, precis som i flera andra kommuner i länet, har arbetet med att handlägga bygglov digitaliserats och automatiserats.

Byggde själva i Älvkarleby

Mitt emot radhusen på Sportvägen, har Sandra Andersson och hennes familj flyttat in i en rymlig villa med högt i tak.

De har sökt bygglov själva och passat på att ändra en hel del jämfört med ursprungsritningarna.

– Taket är högre och vi har flyttat väggar. Det är beslut som ska in i ärendet. Men det har gått smidigt för oss, och personalen på kommunen har varit mycket hjälpsam, säger hon.

Klippet: Sandra Andersson berättar om drömhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.