”Det här är den högsta byggsanktionsavgiften som vi beslutat att ta ut under min tid”, säger byggnadsnämndens ordförande. Foto: TT

Byggföretag får bakläxa – på 1,3 miljoner

Publicerad

1,3 miljoner kronor. Så mycket krävs företaget Svenska hyreshus på av Enköpings kommun. Det efter att ha startat ett bygge i förtid.

Det är Enköpingsposten som är första att rapportera om sanktionsavgiften. I februari fick företaget bygglov för ett flerbostadshus i Bredsand, men inget startbesked. Istället fick man ett delstartsbesked för att kunna påbörja vissa markarbeten. Trots det började man att bygga.

– Det här är den högsta byggsanktionsavgiften som vi beslutat att ta ut under min tid som nämndordförande, säger MatzKeijser (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, till Enköpingsposten.

Självrannsakan

Om man börjar att bygga innan man fått ett startbesked bryter man mot plan- och bygglagen och sanktionsavgiften bestäms efter storleken på bygget. I det här fallet: 1,3 miljoner kronor.

Från byggföretagets sida är man besviken men manar samtidigt till viss självrannsakan.

– Vi har brustit i kommunikationen. Vi har en totalentreprenör som följer en tidsplan. Men vi upplever handläggningstiden från kommunens sida som extremt lång. Vår bedömning är att vi hade ett komplett ärende som kommunen hade kunnat ta ställning till redan i mars 2016, säger Fredrik Hermansson, produktions- och förvaltningschef på SHH till Enköpingsposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer