Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bygglovsstriden om regionhuset avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Striden om regionhuset Eldaren, nära Resecentrum i Uppsala, är nu avgjord i högsta instans: det var rätt av Uppsala kommun att avslå Jernhusens nya bygglovsansökan.

Tvisten mellan kommunens plan- och byggnadsnämnd och fastighetsbolaget Jernhusen, har pågått i närmare två år. Framförallt har det handlat om utformningen av husfasaden samt placeringen av entrédärrarna på bottenvåningen. Kommunen anser bland annat att ytan för butiker och restauranger på gatuplanet har blivit mindre än planerat, och att det färdigbyggda huset därför inte uppfyller det gällande bygglovet.

Flera turer

Eldaren fick ett första bygglov hösten 2014, och ett nytt för mindre förändringar sommaren 2015. När Jernhusen ansökte om ytterligare ett nytt bygglov medan byggnationen pågick fick de nej av byggnadsnämnden. Ärendet överklagades till länsstyrelsen, som gav kommunen rätt. Därefter överklagades fallet till mark- och miljödomstolen, som rev upp länsstyrelsens beslut.

Kommunens krav väger tungt

Kommunen överklagade till den högsta instansen mark- och miljööverdomstolen som nu ger kommunen rätt. Enligt domstolen gör Eldarens ”mycket centrala placering i Uppsala och dess närhet till byggnader som är särskilt värdefulla” väger kommunens krav på utformningen av huset särskilt tungt.

Vad som kommer att ske med byggnaden nu är ännu inte avgjort. Enligt UNT kommer kommunen nu att ställa krav på förändringar innan permanent slutbesked ges.

P4 Uppland var först med att rapportera om den här nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer