Mandatfördelning i Heby kommun. Foto: SVT

C och S styr i majoritet i Heby

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur styret formeras i Heby kommun. Det blir ett majoritetsstyre med Centerpartiet och Socialdemokraterna. Kommunfullmäktige har 41 ledamöter totalt. Centerpartiet har 10 ledamöter och Socialdemokraterna 12, vilket innebär ett majoritetsstyre.

”Heby kommun står inför stora utmaningar med en ekonomi som behöver stabiliseras och stärkas. Centerpartiet och Socialdemokraterna har därför kommit överens om att bilda majoritetsstyre i Heby kommun kommande mandatperiod för att ta ansvar för denna utmaning”, skriver Marie Wilén (C), som föreslås bli kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

C lämnar alliansen

Det här innebär att Centerpartiet lämnar alliansen i Heby!

-  Ja. Vi har ju haft ett gott samarbete med M, L och KD under åtta års tid och hade gärna fortsatt. Men tyvärr fick vi inte majoritet i valet, säger Marie Wilén.

Med ett styre på 18 mandat så hade vi inte fått majoritet i någon styrelse eller nämnd.

Svårt beslut?

Ja, det har varit en process.

Vad var det som fällde avgörandet?

– I det ekonomiska läge som kommunen befinner sig i så är det viktigt med ett stabilt styre med majoritet.

Vilka stora frågor har ni att ta tag i?

– De stora frågorna framåt handlar om att skapa en ekonomi i balans för att kunna fortsätta en positiv utveckling av Heby kommun. Vi har sett de senaste fyra åren att befolkningen växer. Vårt geografiska läge gör det intressant både för företag och de som vill flytta hit. Den utvecklingen vill vi fortsätta.

– Med anledning av det svåra ekonomiska läget. Att gå med ett underskott på 27 miljoner kronor i år har inte gjorts på mycket lång tid.

Hur ska ni jobba för att få ordning på ekonomin?

– Det kommer att handla om att gå igenom all verksamhet. Att sänka kostnader. Sen ska vi jobba vidare med tillväxtsidan och erbjuda tomter och mark som efterfrågas av människor och människor.

Kan det bli aktuellt med en skattehöjning?

– Det är inte uteslutet, men vi  jobbar för att inte behöva göra det.

På nästa veckas kommunfullmäktigemöte väntas Olof Nilsson (S) väljas till KF-ordförande, Dick Petterssson (C) till vice ordförande. Motsvarande poster i kommunstyrelsen väntas gå till Marie Wilén (C) och Carina Schön (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer