Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den verkade väldigt övergiven, svårt att säga vad som har hänt med mamman” Foto: Karin Rader

Efter campinglivet: Utterungen får rehab på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Uttern som hittades på en camping i Berkinge, väster om Forsmark, har nu flyttat in på Skansen. Där väntar rehabilitering tills den är tillräckligt gammal för att klara sig på egen hand i naturen.

SVT har tidigare berättat om uttern som rörde sig kring Berkinge bad och fiskecamping i månadsskiftet juni-juli.

– Han är hur tam som helst och kommer in i receptionen och springer runt överallt. Han kunde komma fram och springa runt fötterna på en. Ibland sov han under kylarna, sa campingägaren Benny Djurstedt då.

Uttern var då utan sin mamma och det ska vara anledningen till att den tydde sig till människor. På Skansen tror man att uttern var 10–11 veckor gammal när den hittades.

– Jag har svårt att tro att den skulle hitta mat, eftersom den är lite för ung för att klara sig helt själv. De behöver hjälp när de är så små, säger Therese Andersson, djurvårdare på Skansen.

Hittat utterunge? Kontakta polisen

UNT var först att berätta om utterns nya äventyr. Rehabiliteringen innebär främst att uttern får äta och växa till sig. På lite mer än en vecka har uttern gått från att väga lite mer än ett kilo, till nästan 1,7 kg. När uttern är 6 månader gammal är den redo att släppas ut i det vilda igen.

Therese Andersson berättar även att det inte är helt ovanligt att man hittar ensamma uttrar, men att det är viktigt att man låter dem vara.

– Hittar man en utterunge i det vilda så ska man kontakta polisen. De kontaktar i sin tur en viltvårdare som gör bedömningen om den är i behov av hjälp.

Hör mer och se utterungern i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer