Personalen på avdelningen där cancerpatienten var inlagd, bar inte skyddsutrustning, enligt anmälan. Foto: TT

Cancerpatient smittades med corona på Akademiska – dog

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som skulle behandlas mot cancer på Akademiska sjukhuset i Uppsala, dog efter att ha smittats med coronaviruset av någon i personalen. Det uppger en anhörig i en IVO-anmälan.

– Hon avled helt i onödan, skriver den anhöriga.

Kvinnan, som var i 70-årsåldern, lades in på Akademiska sjukhuset i slutet av april för att genomgå en planerad cancerbehandling. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg var hon inte coronasmittad när hon blev inskriven, men under vistelsen på sjukhuset blev hon smittad och insjuknade i covid-19.

I ett telefonsamtal med en anhörig ska kvinnan själv ha uppmärksammat att personal inte bar skyddsutrustning på avdelningen. Inte heller när hon transporterades till en annan avdelning för undersökning ska skyddsutrustning ha använts.

Coronaviruset i Uppsala

Kvinnan vårdades med respirator efter att ha insjuknat i covid-19, men avled i början av juni, enligt anmälan.

Hennes anhöriga ifrågarätter varför personalen inte använde skyddsutrustning när man vårdade en patient som tillhörde en högriskgrupp och anser att hon blev ”vårdslöst exponerad för möjlig smitta”. Den anhöriga anser slutligen att sjukhuset vållat hennes död genom ”vårdslöshet” och ”nonchalansen kring att inte ta smittan på tillräckligt stort allvar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet