Cancersjuka barn vill ha klara besked

Uppdaterad
Publicerad

Barn som är cancersjuka mår bättre av att få prata om sin sjukdom och om döden. Även deras föräldrar och syskon mår bättre av tydliga besked.

– Det får gärna presenteras hoppfullt, men hellre ett rakt besked om att de kommer att dö, än ett inlindat: ”Det ser lite sämre ut just nu”. Om läkaren säger på det viset känner sig barnen förda bakom ljuset, säger Li Jalmsell som är ST-läkare och doktorand vid Uppsala universitet.

Hennes avhandling visar också att det ofta är barnen själva som tar initativ till att prata om sjukdomen och om döden. Det kan underlätta att ställa ut några böcker och filmer som handlar om döden i hyllan på vårdavdelningen.

Inkludera hela familjen

Li Jalmsell kunde också se ett samband mellan hur föräldrarna upplevde barnets lidande och hur de själva mådde. Syskon till barn som dött av cancer och inte haft någon att prata med hade ångest i större utsträckning än de som hade fått samtalsstöd.

– När man vårdar svårt sjuka eller döende barn är det viktigt att sträcka ut sitt fokus så att det inkluderar hela familjen. Syskon och föräldrar påverkas också. Inte bara av det faktum att ett barn är på väg att dö, utan också av hur deras son, dotter, bror eller syster mår, säger Li Jalmsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer