Så här kan nya konstmuseet se ut enligt förslaget. Foto: Lewan arkitektkontor

Centerpartiet överklagar beslut om konstmuseet

Publicerad

Debatten kring placeringen av Uppsala konstmuseum fortsätter. Nu överklagar Centerpartiet kommunstyrelsens beslut till förvaltningsrätten – detta efter att fullmäktigeordförande Eva Edwardsson (L) nekat extra sammanträde.

Bakom begäran om extra sammanträde i fullmäktige stod 40 ledamöter, och efter Eva Edwardssons besked om att inte tillmötesgå den väljer nu Centerpartiet att pröva frågan juridiskt.

– Det är anmärkningsvärt att ordförande fattar det här beslutet. Kommunallagen är glasklar, om mer än en tredjedel av fullmäktiges ledamöter begär det så ska sammanträde hållas, säger gruppledaren Jonas Petersson (C) i ett pressmeddelande.

Om den saken sade Eva Edwardsson till UNT:

– Efter samråd med stadsjuristen gör jag bedömningen att det inte finns något lagstöd för att lyfta ärendet till kommunfullmäktige i dagsläget. Ärendet bereds fortfarande av kommunstyrelsen och kan behandlas av kommunfullmäktige först när det finns ett färdigberett ärende att ta ställning till.

Frågan handlar om konstmuseets placering och den moderna hissen upp till slottet, ett förslag som Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet röstat för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer