Stefan Hanna (C) och Erik Pelling (S) har olika syn på hur olika boendeformer ska blandas i Uppsala kommun. Foto: Uppsala kommun/SVT

Centerpartiet: ”Sälj av 550 hyresrätter i Uppsala”

Centerpartiet vill ombilda ett stort antal hyresrätter i Uppsala. Anledning: Bryta det sociala och ekonomiska utanförskapet. Men förslaget stöter på patrull från den rödgröna majoriteten.

Centerpartiet i Uppsala vill ombilda och sälja av 550 av det kommunala bostadsbolaget Uppsalahems hyresrätter. Främst i Gottsunda, Valsätra och Eriksberg. Tanken är att utanförskap ska brytas om fler får chansen att äga sitt eget boende.

– Utanförskapet och segregationen i Uppsala har ökat de senaste åren, det är en utveckling som vi måste vända. Enligt forskningen så är hyresrättsmarknaden betydligt mer segregerad än bostadsrättsmarknaden. Genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter vill vi ge fler människor möjlighet att äga sitt boende och incitament att ta hand om sitt närområde, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C) i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att de som idag bor i de aktuella lägenheterna skulle ges förtur och också chansen att fortsätta som hyregäster men då i den nya bostadsrättsförening. Förslaget är en del av Centerpartiets budget för Uppsala kommun 2018. Ombildningen skulle kunna ge Uppsalahem ett tillskott på cirka 1,2 miljarder enligt partiets uträkningar.

”Inte ett bra förslag”

Erik Pelling (S) är kommunalråd och ansvarig för den rödgröna majoriteten i bostadsfrågor. Han är skeptisk till förslaget.

– Nej, det är inte ett bra förslag. Vi har redan sålt cirka 1.500 av Uppsalahems lägenheter på 90-talet och hade ytterligare en stor försäljning bara för några år sedan. Vi måste värna om hyresrätten, inte tvärtom, säger han.

Han delar Centerpartiets bild av att Uppsala är i behov av att blanda boendeformer i olika stadsdelar. Men han delar inte centerns lösningar.

– Vi har för få hyresrätter i Sunnersta och för få bostadsrätter i exempelvis Gottsunda. Men det åtgärdar vi genom nybyggnationer. Och det är viktigt att komma ihåg att nybyggt alltid är dyrare än begagnat. Då ska vi inte ta bort ännu fler bra, begagnade hyresrätter i Uppsala, säger Erik Pelling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer