Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala svarar på frågor om RS-viruset. Foto: Pontus Stark

Chatt: Ställ din fråga om RS-viruset till smittskyddsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har gått ut med skärpta rekommendationer för barn under sex månader med anledning av den pågående RS-epidemin. Små barn ska hållas hemma så mycket som möjligt, och syskon som går på förskola rekommenderas stanna i hemmet.

Undrar du vad det här innebär för dig och din famlij? Ställ din fråga till smittskyddsläkaren Johan Nöjd så får du svar från klockan 10 och framåt.

Fråga smittskyddsläkaren Johan Nöjd om RS-viruset

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi dagens chatt! Tack för alla era frågor - Johan Nöjd svarade på så många han kunde och hann.

Ha en fortsatt fin dag!

Tvåbarnsmamman Anna Mikaelssons fråga om RS-virus
Hör frågan i videon nedan.
Johan Nöjd svarar:
Jag vet inte om barn kan smittas flera gånger, det måste barnläkarna svara på. Vi vet inte hur länge rekommendationen kommer att gälla, det beror på hur smittoläget utvecklas. Och det enda som går att säga om ökade risker när barnen kommer tillbaka är att barn som är fyra-fem månader nu är ju över sexmånadersgränsen snart - då hamnar saken i ett annat läge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Moa • väntar barn i januari, tror du att det kommer bli en ny våg vid den tiden eller ?

Det är väldigt svårt att veta hur utvecklingen blir, vi får se vilka scenarier Folkhälsomyndigheten tittar på längre fram.

mamma • Hur stor är risken för en 3 månaders vad gäller religiösa samlingar? Kan man undvika genom att hålla hen i vagn / undvika kontakt med andra där?

Generellt är det säkert bättre med barn i vagn i större sociala sammanhang. Två meters avstånd gäller för den här typen av droppsmitta. Vi råder till försiktighet med större sociala sammanhang.

Annie • Finns det ngn skillnad om äldre syskon går i en mindre grupp hos en dagmamma? Tänker även på att man nu säger håll dem hemma några veckor men det verkar ändå som det kan handla om några månader i värsta fall?

Det bör bli mindre risk med att vara i en mindre grupp. Och vi vet inte hur länge det här kommer att gälla, det beror på hur situationen utvecklas framöver.

Julia • Hej! Min 3 månaders har varit förkyld i en vecka nu, hon har varit väldigt rosslig, hostat och snorig. Men vi har kunnat hantera det bra hemma och hon har ätit nästan som vanligt. Hur stor är sannolikheten att det kan ha varit rs eller inte?

Det är väldigt svårt att säga eftersom det är många virus som cirkulerar samtidigt nu och kan ge samma symptom. Och små barn med lindriga symptom blir sällan provtagna.

K • Är inte överilat att avråda alla att vara hemma?

Det ligger i betraktarens öga. Man ska se det här rådet som en hjälp att bli extra observant som förälder och man kanske ska avstå vissa av de sociala kontakterna man skulle ha haft annars.

Elle • Har det någonsin varit såhär stor spridning av RS-viruset i september-oktober? Innebär detta att det kommer bli ännu värre i vinter?

Vi har inte sett sådan här spridning på senare år, och det är svårt att göra prognoser framåt då det här är en ny situation.

Jojo • Hur orolig ska jag vara för min i övrigt friska 7 månaders bebis? Kan storasyskon gå på förskolan?

Ja, sju månader är redan över den gräns då de flesta blir dåliga. Så då behöver du inte hålla syskonet hemma, men fortsätt att vara observant och avstå kontakt om syskonet blir förkyld. Tänk på att syskonet ska tvätta händerna innan kontakt med bebisen.

Astrid • Hur lång tidsperiod räknar ni med att storasyskon kan behöva hållas hemma?

Det är just nu svårt att säga. I Stockholm har man talat om några veckor, och vi måste hela tiden rapportera in till Folkhälsomyndigheten hur det utvecklar sig.

Region Uppsalas rekommendationer till familjer med barn under sex månader:

  • Håll barnet hemma så mycket som möjligt
  • Äldre syskon som går på förskola rekommenderas stanna hemma
  • Undvik sociala sammanhang där man träffar andra små barn, t ex öppna förskolan

Familjerna uppmanas även att fortsätta bete sig som under covid 19-pandemin:

  • Umgås med den närmaste kretsen
  • Hålla distans när det går
  • Tvätta händerna ofta
  • Nysa i armvecket

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus. RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka.

Källa: Region Uppsala och 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer