Chefsöverläkaren Tobias Eriksson och kuratorn Caroline Carlsson som jobbar på beroendemedicin på Akademiska i Uppsala. Foto: Privat / gorm Kallestad, NTB / TT

Chatt: Ställ dina frågor om alkohol till experterna

Publicerad

Känner du dig orolig över att du själv eller någon i din närhet kommer att dricka för mycket alkohol under nyårshelgen? Passa på och ställ dina frågor till chefsöverläkaren Tobias Eriksson och kuratorn Caroline Carlsson som jobbar på beroendemedicin på Akademiska i Uppsala.

Chatten startar klockan 14.15, men redan nu kan du gå in här nedan och ställa dina frågor. Din fråga kommer inte att synas direkt utan först när någon av experterna har svarat.

Hit kan du vända dig för stöd och hjälp vid alkoholproblem:

1177 Vårdguiden – hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – stödorganisation för den som vill sluta dricka.

Alkohollinjen – stöd och hjälp över telefon för den som funderar på andras drickande eller sitt eget.

IQ – arbetar för ett smart förhållningssätt till alkohol. Här kan du testa dina alkoholvanor.

Källa: Systembolaget

SVT rapporterade · Chatta med experterna om alkohol

SVT:s moderator: Nu har det blivit dags att avsluta chatten. Tusen tack till alla er som skickade in frågor! Och ett stort tack också till Caroline och Tobias för era svar. Nu avslutar vi chatten för denna gång, men hela chatten kommer att finnas kvar för läsning en stund. /Karolina reporter SVT Nyheter Uppsala 
14.06
Vilka varningsklockor ska man se upp för? När blir det för mycket?
Tack på förhand
/Anders
@Anders/Sala - Hej Anders, bra fråga. Om man behöver anpassa sitt övriga liv efter sin alkoholkonsumtion är det en uppenbar väckarklocka. Det finns risknivåer att läsa om när det gäller fysiska komplikationer men minst lika viktigt är risken för sociala problem.
14.12
Är det vanligt att få black-outs vid litet alkoholintag (2 glas vin) efter tex svårt utmattningssyndrom men ”frisk” nu ca 4 år efter ställd diagnos?
@Frisk? - Hej, det är inte vanligt efter två glas vin, det är dock angeläget att inte dricka för fort. Varannan vatten eller annat alkoholfritt är att rekommendera! Vidare bör du äta ordentligt vid dessa tillfällen då det minskar risken för snabb berusning.
14.12
Hur farligt är det det att dricka snabbjäst (24 tim) mäsk. 6 kg socker + 1påse turbojäst+ 25 l vatten. = 14% mäsk
@petter - Hej, skippa mäsken. Om du behöver dricka detta är det en stark varningsklocka för hur ens alkoholkonsumtion ser ut över lag!
14.15
Jag dricker ca 1/2 flaska vin / dag. Mina prover (ASAT / ALAT) visar ingen alkoholpåverkan, men kan det vara skadligt ändå utan att det syns? Jag är 55 år, väger ca 62 kg, frisk f.ö.
@Hedvig - Hej, din konsumtion är för stor idag. Man brukar beskriva riskbruk om det överstiger 14 standardglas för män resp 9 standardglas för kvinnor per vecka. Ett standardglas är ett litet glas vanligt vin. Kroppen och inte minst din psykiska hälsa kommer riskera allvarlig skada även om leverprover är normala. Prover kan vara normala under lång tid.
14.16
Hej
När blir det för mycket? Just nu blir det lite vin och lite öl ganska ofta under dessa helger. I vardagen dricker jag kanske bara en gång i månaden så att jag blir lite lätt berusad.
@Danistan - Hej! Ofta kan man uppleva negativa effekter och konsekvenser av alkohol när det blivit för mycket. Hur mycket alkohol man tål är individuellt. Men det finns ett gemensamt standardmått som används för att mäta risknivåer, vilket mäts i standardglas. Ett standardglas motsvarar ett glas vin (15 cl), eller en starköl (33 cl) eller 4 cl starksprit. För män går gränsen vad gäller riskbruk vid 14 standardglas per vecka och för kvinnor går gränsen vid 9. Som riskbruk betraktas också en konsumtion av 5 standardglas för män och 4 för kvinnor vid ett och samma tillfälle.
14.19
Har läst att alkohol är cancerframkallande. Varför är det så tyst om detta?
@LasseB - Bra fråga! Alkohol omvandlas redan i munnen till cancerframkallande ämnen av bakteriefloran. Detta innebär att risken för cancer ökar i hela mag-tarm kanalen. Borde förstås uppmärksammas mer! Vi vet idag att alkohol också ökar risken för bröstcancer.
14.21
Finns det något vetenskapligt belägg på att konsumtion av alkohol leder till uttorkning genom ökad urinproduktion, eller är det främst kräkningar, minskat vätskeintag pga illamående och svettningar vid överkonsumtion som är orsaken?
@Ida - Hej, Alkohol eller etanolen är i sig vätskedrivande så det är helt riktigt att påstå att det ökar risken för uttorkning. Kräkningar kan i sig öka risken förstås och här riskerar man också att förlora viktiga ämnen som kalium.
14.22
om man har influensan är det d dåligt att dricka alkohol
@johan - Hej, alkohol och influensa är en riktigt usel kombo! Alkohol kan verka uttorkande och kommer dessutom att försämra ditt immunförsvar.
14.24
Hej där
Har en släkting som är lite väl glad i spriten. Det blir dålig stämning och pinsamt ibland. Hur tar man tag i det på bästa sätt?
@Kusinen - Hej! Det kan kännas som ett svårt samtalsämne att ta upp. Men ett första steg är just att prata med personen om det. Försök att i samtalet fokusera på hur du känner, att du bryr dig om personen istället för att anklaga. Val av tidpunkt och plats är också viktigt. Håll samtalet i en lugn och enskild miljö där ni kan prata ostört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer