Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Chefen bodde på lyxhotell för kyrkans pengar

Högste chefen för Svenska kyrkan i utlandet ska ha bott lyxhotell för 4000 kronor per natt i Rio de Janeiro och åkt på privat semester till San Francisco – för kyrkans tillgångar. Det avslöjade Aftonbladet i våras.

Svenska kyrkan i utlandet har sitt huvudkontor i Uppsala och högste chef är Anders Bergkvist. Enligt Aftonbladets granskning ska han upprepade gånger ha bott på lyxiga hotell och åkt på ett hundratal resor som kyrkan har betalat. Flera tidigare kollegor som Aftonbladet varit i kontakt med är kritiska mot chefens resor.

– Många av resorna är helt i onödan. Det känns jobbigt att ta upp kollekt när man vet vart pengar går, säger kyrkoherden Mats Hulander, tidigare regionchef under Bergkvist, till tidningen.

”Absolut inte okej”

Anders Bergkvist ska även ha använt de bonuspoäng som han uppnått genom sina arbetsresor för privata resor.

– Det är absolut inte okej, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

När Aftonbladet började granska resorna begär Anders Bergkvist, enligt tidningen, att få återbetala 120 000 av kyrkans Eurobonuspoäng.

Kollegor kritiska

Tidigare kollegor är kritiska mot att Anders Bergkvist följt med på flera utlandsresor, trots att regioncheferna åkt.

– Jag vet att vid åtminstone två av resorna så var Bergkvist med av någon anledning som jag fortfarande inte förstår, säger Mats Hulander till Aftonbladet.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Anders Bergkvist men han har avböjt att kommentera.

Både Sveriges Radio Ekot och Aftonbladet har granskat Svenska kyrkan och deras utlandsresor.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet