Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagarmyndigheten ska titta på om det finns ett samband mellan dödsskjutningen och åklagarens utredning. Hör mer i klippet. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagarmyndigheten efter dödsskjutningen: ”Ska se om det finns samband”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen pekades en man ut i media misstänkt för skjutningen i Fullerö utanför Uppsala i januari. Bara några timmar senare sköts den misstänktes pappa ihjäl i sin bostad i Tullinge i Stockholm.

– Nu vet vi inte säkert att det har ett samband men det är fruktansvärt tragiskt om det har det, säger Ingrid Isgren, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uppsala.

Under natten den 19 januari besköts en villa i Fullerö utanför Uppsala. Enligt uppgifter till SVT bor släktingar till den Kurdiske räven i villan.

På torsdagen pekades två män som är anhållna i sin frånvaro misstänkta för brottet ut i media. Bara några timmar senare blev den ene mannens pappa skjuten i sin bostad i Tullinge. Han avled senare av sina skador.

Polisen i region Mitt, som medverkat i den media som på torsdagen pekade ut de två misstänkta, har under dagen inte velat kommentera det som hänt offentligt.

– Vi kan inte kommentera det här just nu, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid region Mitt.

Koppling ska utredas

Åklagare som leder fallet hänvisar till Åklagarmyndighetens presstjänst.

– Det som har hänt i Tullinge är naturligtvis tråkigt. Vi ska se om det finns någon koppling till åklagarens utredning i Uppsala nu, säger Robin Simonsson, kommunikatör.

Han uppger att åklagaren varit delaktig i beslutet om att offentliggöra de misstänktas identiteter.

– Ja, det hade åklagaren godkänt.

”Finns ingen nedskriven policy”

Har ni någon policy för hur information om misstänkta delas i media?

– Nej det finns ingen nedskriven policy utan det är upp till varje FU-ledare att besluta i samråd med polisen hur det ska göras, säger Ingrid Isgren, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uppsala.

Att dela uppgifter om misstänkta brottslingar i media har historiskt sett varit framgångsrikt, enligt Ingrid Isgren.

– Ja, det är därför man har fortsatt med det i så många år. Det har kommit in så mycket tips och uppgifter som varit lönsamt att det varit värt att köra ut dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax efter midnatt sköts en person i Tullinge, sydväst om Stockholm. Det är andra skjutningen samma dygn. Bara timmar innan sköt någon mot en lägenhet i Farsta. Foto: Blåljusbilder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tullinge

Mer i ämnet