Många av landets tingsrätter tvingas skjuta upp rättegångar i coronapandemins spår. Foto: Johan Nilsson/TT

Corona slår hårt mot tingsrätterna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin orsakar stora problem för Sveriges rättsväsende.

I vanliga fall ställs cirka 20 procent av rättegångarna i landets tingsrätter in under en vecka – första veckan i april var det 36,6 procent.

– Advokater blir sjuka, vittnen kan inte resa hit och även vår personal bli sjuk, säger Catarina Barketorp, lagman vid Uppsala tingsrätt.

Andelen inställda rättegångar i Sverige har ökat drastiskt på bara några veckor. SVT Nyheter har tagit del av statistik från Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Luleå tingsrätt.

De uteblivna rättegångarna får bland annat konsekvensen att till exempel tvister om barns vårdnad skjuts upp eftersom man prioriterar mål där den misstänkta sitter häktad.

Coronapandemin

I Malmö ställdes 24,5 procent av förhandlingarna in vecka 15 och i Luleå ställdes nästan var tredje rättegång in samma vecka.

Pontus Thor, analytiker på Domstolsverket, understryker att det kan förekomma eftersläpning i andelen inrapporterade rättegångar och nämner även att andelen inställda förhandlingar var lägre i de flesta regionerna under vecka 15 eftersom att det var en kortvecka.

– Siffrorna har gått upp mycket jämfört med tidigare. Men det är inte riktigt inställda rättegångar, det handlar om att man skjuter dem framåt i tiden, säger Pontus Thor.

”Påverkar rättssäkerheten”

Att vissa tingsrätter har fler inställda rättegångar än andra tror Thor beror på att man hanterar situationen på olika sätt.

– Jag skulle gissa att det beror mycket på hur man angriper det här. En del väljer att ställa in väldigt mycket medan andra kör på lite mer som vanligt, säger Pontus Thor och fortsätter:

– Det kan också skilja sig i hur det ser ut på olika domstolar. Har man till exempel äldre nämndemän blir det svårare eftersom man inte kan ha folk i riskgruppen på plats.

Uppsala tingsrätt är en av de domstolar som har drabbats hårt – här ställs mellan 40 och 45 procent av alla rättegångar in just nu.

– En del av rättssäkerheten är att få sin sak prövad i tid. Om man efter sommaren ska börja sätta ut det vi har ställt in i vår... Det kommer säkert att ta uppåt ett år att jobba ifatt de här tre, fyra månaderna. Fortsätter det längre blir det ännu värre, säger Catarina Barketorp på Uppsala tingsrätt.

Som på många andra arbetsplatser har Uppsala tingsrätt vidtagit åtgärder för att underlätta den sociala distanseringen. Till exempel har de tagit bort hälften av stolarna i sina lunchrum och slutat att ha stora möten.

Andel inställda rättegångar i Sverige

Vecka 10: 21,6 procent

Vecka 11: 22,3 procent

Vecka 12: 33,5 procent

Vecka 13: 39,5 procent

Vecka 14: 36,6 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet