Länsstyrelsen uppmanar länsborna att hjälpa till att sprida information om att bedragare utnyttjar coronakrisen till att lura äldre på pengar. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Coronapandemin utnyttjas av bedragare – äldre luras att lämna ifrån sig bankuppgifter

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin utnyttjas av bedragare – och bedrägerierna drabbar främst äldre. I Uppsala har flera fall rapporterats och inför påskhelgen vill länsstyrelsen i Uppsala utfärda en extra varning för att skydda länsborna.
– Det är bra om så många som möjligt kan hjälpa till att skydda de allra svagaste, säger Gudrun Orava, vid länsstyrelsen i Uppsala län.

I samband med coronapandemin har polisen gått ut och varnat för bedrägerier där personer utnyttjar situationen för att kunna lura äldre på pengar. Bland annat har bedragare utgett sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning och på så sätt fått de äldre att lämna ut sina bank-id eller kortkoder. I andra fall har bedragarna erbjudit sig att handla åt äldre personer och sagt att de behöver ha deras bankuppgifter för att göra det.

– Vi har sett den här typen av bedrägerier länge och kommer att forsätta göra i flera decenier. Bedragarna anpassar sin strategi efter rådande förhållanden och just nu kan de utnyttja situationen med coronaviruset, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Länsstyrelsen varnar inför påskhelgen

I och med att flera fall har upptäckts i länet vill länsstyrelsen i Uppsala gå ut med ytterligare en varning inför påskhelgen. För att nå så många som möjligt har de bett kommunerna att hjälpa till för att sprida informationen till deras invånare.

– Det är också jättebra om myndigheter, medier och länsborna hjälps åt att uppmärksamma detta så att vi kan nå så många som möjligt, säger Gudrun Orava, kommunikatör med ansvar för krisberedskapsfrågor vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet