En ny grupp av kvinnor tvingas prostituera sig, då pandemin gjort att de förlorat sina jobb i hemlandet. Foto: TT

Coronapandemin tvingar nya kvinnor till prostitution

Uppdaterad
Publicerad

I början av coronapandemin minskade prostitutionen i Uppsala då sexköparna var rädda för smitta. Men nu ökar sexhandeln igen – med en ny grupp kvinnor som annonseras ut på nätet.

– Vi ser att det kommer hit kvinnor som på grund av pandemin blivit av med jobbet i sina hemländer när till exempel företag gått omkull. Det här utnyttjar hallickarna också, säger Anna Runesson, som jobbar med att hjälpa utsatta kvinnor inom NMT, Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel.

En annan konsekvens som coronapandemin fört med sig är en ökad konkurrens om kunderna. Det tvingar de prostituerade kvinnorna att gå med på saker de inte gjort tidigare, något som P4 Uppland berättat om.

– Vi ser tyvärr att annonserna innehåller nya tjänster för att locka kunder, säger Anna Runesson.

Anna Runesson, regionkoordinator på NMT. Foto: SVT

Hallickarna levererar kvinnorna

Uppsala utgör ett nav i prostitutionen i region mitt, där också Gävleborg och Västmanland ingår. Men under coronapandemin har en ökad rörlighet bland hallickarna också märkts – kvinnorna levereras helt enkelt till den stad där köparna finns.

Hör Anna Runesson berätta mer om hur sexhandeln förändrats under coronapandemin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.