Bernadotte i Valsätra drabbades under våren hårt av covid-19. Efter att ha varit smittfritt under en tid har det nu återigen brukare som testats positivt. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Coronasmitta på fyra äldreboenden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer och några personal fördelade på fyra äldreboenden i Uppsala har testats positivt för covid-19. Ett av boendena – Bernadotte – var fram till sommaren kommunens värst drabbade.

– Det är djupt oroande, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Fyra äldreboenden i Uppsala – Bernadotte i Valsätra, Liljeforstorg i Gränby, Årstagården och Svartbäcksgården – har fått in coronaviruset i sina lokaler. Totalt har tolv boende och ”ett fåtal personal” testats positivt för covid-19, uppger Uppsala kommun.

– Vi genomför nu åtgärder på berörda boenden för att förhindra ytterligare spridning och vi följer kontinuerligt smittläget för att kunna bedöma om fler åtgärder behöver sättas in, säger Caroline Hoffstedt (S) i ett pressmeddelande.

Besöksstopp

Anhöriga till smittade boende, som nu kommer att vårdas i avskildhet, ska ha underrättats. Äldreboendet Bernadotte var i somras ett av kommunens värst drabbade, med 14 döda personer. Även Liljeforstorg har tidigare haft dödsfall till följd av covid-19.

Svartbäcksgården kommer att stänga helt för besökare medan de andra tre drabbade boendena begränsar besök till enheter med smitta. För en vecka sedan upphörde det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden.

Fall i Enköping

Även i Enköping har äldreomsorgen drabbats på nytt av coronaviruset. Tre personer som har hemtjänst har testats positivt.

– Vi har ett lokalt utbrott, en så kallad klustersmitta av covid-19. Så fort personerna visade symtom agerade vi utifrån myndigheternas rekommendationer och startade vård enligt rutinen för smittad patient för covid-19, säger Lotta Tronêt, förvaltningschef vård- och omsorgsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.