CSN har anlitat en privatdetektiv för att jaga skuldsatta studenter i USA. Foto: SVT

CSN:s nya vapen i jakten på studieskulder – en privatdetektiv

Publicerad

Centrala studistödsnämnden, CSN, har tagit till en annorlunda metod för att leta upp låntagare som inte betalat av sin studieskuld – en privatdetektiv.

Detektiven är svensktalande men bor i New York, eftersom USA är ett av de länder där CSN har många låntagare som smitit från betalningen.

– En fjärdedel av alla som har studieskulder och som bor i USA struntar i att betala. Det är 2 500 personer som just nu är skyldiga en miljard kronor, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Varför blir det så?

– Det vanligaste är att man åker dit för att plugga och blir kvar. Och sedan kanske man tycker det känns som om man bor en bit bort, man kanske inte hör något från oss och inte tänker på sitt eget ansvar, säger Klas Elfving.

Spårar bara upp

Privatdetektiven i New York söker inte upp de skuldsatta personligen, utan hjälper bara CSN med att spåra upp dem. Sedan förmedlas kontaktuppgifterna till Sverige. Och detektiven anlitas bara till de allra svåraste fallen.

– Vi gör ju mycket jobb själva också och letar adresser och liknande.

Har ni fått några reaktioner på den här nya metoden?

– Bara positiva. De allra flesta tycker att det är viktigt att studielån betalas tillbaka och det är ju mycket pengar det handlar om, så vi måste prova oss fram, säger Klas Elfving.

Försöken med privatdetektiven har pågått sedan i somras och hittills har omkring 80 personer spårats upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer