Bilder från Uppsalapolisens cykelpatrullering under måndagskvällen. Foto: Polisen i Uppsala

Polisens cykelpatrull fångade motorcyklist som körde på gångbana

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen var ett gäng Uppsalapoliser ute och patrullerade på cykel. På Gottsundagipen fick de syn på en motorcyklist som olagligt körde på en gångbana. Poliserna trampade efter och fångade föraren.

Polisen i Uppsala brukar då och då patrullera på cykel. Under måndagkvällen befann de sig i centrum, i Sunnersta och i Gottsunda. Vid Gottsundagipen upptäckte cykelpatrullen att en person på en mindre motorcykel körde på gång- och cykelbanan. Poliserna började då att cykla ikapp föraren.

Enligt ett inlägg på Uppsala polisens Facebook kunde föraren fångas in ”tack vare bra vägval och snabba cykelpoliser”.

– Cykel är oerhört effektivt, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Polisen: ”Lite häftigt med cykel faktiskt”

Jonas Eronen minns sitt första pass på cykel för många år sedan – som inträffade under sista april i Uppsala.

– Det var då vi började med cykelpatruller och det var oerhört uppskattat. Dels är det skönare än att fotpatrullera ett pass, dessutom går det väldigt fort. Det är just snabbheten – du kan inte springa från en cykel och du kommer fram överallt. Det är lite häftigt med cykel faktiskt.

Motorcyklisten som körde på Gottsundagipen är misstänkt för olovlig körning, framförande av fordon på otillåten vägbana och brukande av oregistrerat fordon. Polisen har tagit fordonet i beslag.

I klippet ovan kan du höra Jonas Eronen berätta mer om cykelpatrullering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.