Meteorologisk vår väntas till helgen i södra Sverige. Foto: TT

Då väntas våren komma till Uppsala län

Publicerad

”Våren” är i antågande. Plusgrader väntas redan till helgen, samtidigt som den meteorologiska våren tros komma till Uppsala län i mitten av mars.

Redan till helgen nalkas vårvärme i stora delar av landet och däribland Uppsala län. Under lördag och söndag kommer det att vara tvåsiffriga grader från mellersta Sverige och nedåt i landet.

– Även om det inte blir vår norrut så blir det plusgrader i stort sett hela landet. Särskilt söndag blir en mild dag, säger Sara Rindegren, SVT:s meteorolog.

Vårens ankomst väntas omkring mitten av mars till Uppsala län.

”Vår”

Innan helgens solstrålar kommer dock graderna att sjunka något.

– Det känns lite som aprilväder i februari, det verkar ligga och pendla lite.

Det finns givetvis många definitioner för när våren anlänt. Men ett ramverk är den meteorologiska definitionen. Vilket baseras på medeltemperaturen under ett dygn. Mer exakt när medeltemperaturen under sju dygn i sträck hållit sig över nollgraden.

Mer exakt bedöms det inträffa den 15 mars till Stockholmsområdet med omnejd.

Gräsbränder

Ett annat vårtecken är gräsbrandsrisken. SMHI har nämligen börjat utfärda varningar för gräsbrand i stora delar av Mellansverige. Dock inte för Uppsala län – än.

Gräsbränder uppstår främst efter att snön har smällt och innan det nya gräset har tagit sig upp. Bränder startar soliga dagar när fjolårsgräset torkar upp fram åt dagen och sprider sig lätt i vårvindarna.

Definition av meteorologisk vår:

  • Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
  • Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
  • När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Källa: SVT Väder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.