Över 100 personer med självskadebeteende vittnar om dåligt bemötande från vårdpersonal. (Bilderna är arrangerade) Foto: TT

Kim om vården: ”Kändes som att jag inte fanns”

Publicerad

Över 100 personer med självskadebeteende vittnar om kränkningar och nonchalant bemötande från vårdpersonal. En av dem är länsbon ”Kim”.

– De var väldigt nonchalanta, berättar hon.

Kim, som egentligen heter något annat, har många gånger vart tvungen att besöka vården för att få hjälp, vård och stöd. Men det stödet finns inte alltid.

– Den kändes verkligen som att jag slösade vårdpersonalens tid, som att de hade något bättre för sig. Det här vart något som jag hade gjort själv och rådde för, och det var onödigt. Som att de hade viktigare patienter att ta hand om, det kändes som om att jag inte fanns, säger Kim.

Över 100 personer vittnar om dåligt bemötande

Över 100 personer med självskadebeteende har genom en enkätstudie utförd av SVT vittnat om ett dåligt bemötande från vårdpersonal.

– De var väldigt nonchalanta. ”Ja varför gjorde du det här för, det var ju dumt.” Det är ungefär det som de sa till mig, och till de andra läkarna i rummet. En annan har sagt ”varför sitter du här och grinar”, säger hon.

Uppsala län är bland de sämsta i landet

2011 startade man det statliga Nationella självskadeprojektet vars uppdrag är att upplysa och öka kunskapen kring självskadebeteende bland vårdpersonal. Men i Uppsala finns det bara 2 utbildare, jämfört med Stockholms 18 eller Örebros 12.

Kim vittnar om en bristande kunskap hos vårdpersonalen och ser även att det finns en brist på personal för att kunna få så pass bra vård som möjligt.

– De är för få, och vi som mår dåligt är för många. Så även om det finns bra hjälp att få så finns det inga bra resurser för att göra det. Så det blir rörigt. Det skulle kunna vara så mycket bättre, men det svämmar över, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.