Foto: SVT

Damkronornas pengar på väg – studenter utan

Publicerad

Damkronorna ställde ekonomiska krav på Svenska ishockeyförbundet för att spela vidare i landslaget. I januari väntas den första utbetalningen för förlorad inkomst, men spelande studenter blir utan pengar.

Efter ett historiskt dåligt OS drog Sveriges olympiska kommitté, SOK, in sitt stöd till Damkronorna. Då varnade flera spelare, som arbetar heltid vid sidan av ishockeyn, att de skulle tvingas sluta i landslaget på grund av ekonomiska skäl.

Svenska ishockeyförbundet och herrligan SHL lyssnade och satsar 800 000 kronor på Damkronorna den här säsongen. Men spelare som inte kan uppvisa förlorad arbetsförtjänst, exempelvis studenter, får inte ta del av kakan.

– Det tycker inte jag är något bra egentligen. Jag tycker alla som representerar sitt land borde kunna få någon form av ersättning för det, när man ändå är iväg. Det kan ju vara så att de tagit något lån för att studera. Då är det också pengar inblandat, säger Djurgårdens Alice Östensson, 22.

”Inte samma ångest”

Förbundet och SHL meddelade sitt stöd under landslagsturneringen i Tjeckien i augusti. Men det har tagit månader av förhandlingar med spelarfacket Sico för att få till ett avtal. I januari kommer den första utbetalningen.

– Medan vi var iväg i Tjeckien, och fick reda på att vi skulle få ersättning, var det som en sten som släppte från axlarna. Det är jätteviktigt att man får ersättning för att vara borta. För annars går det inte att ha en vanlig vardag när man kommer hem, säger Östensson som är heltidsanställd och tillägger:

– När jag kom med på lägret nu (i Finland) hade jag inte alls samma ångest av att det skulle vara jobbigt att åka iväg. Då var det bara roligt.

Studenterna fåordiga

De exakta ersättningssummorna är inte offentliga, men Svenska ishockeyförbundet har utgått ifrån ett schablonavdrag på drygt 900 kronor per dag för heltidsanställda. Deltidsanställda får ungefär två tredjedelar av det, och studenter inget alls.

Förbundet har de senaste åren haft som princip att inte betala ut dagsersättning till något av dam-, herr-, junior- eller ungdomslandslagen. I och med SOK:s indragna stöd och Damkronornas larm hamnade saken i ett annat läge. Men landslagets studenter — ungefär en fjärdel av senaste truppen i senaste turneringen i Finland i december — blir nu ändå utan.

TT har försökt få tag i flera av studenterna som tagits ut i Damkronorna under hösten, men endast fått ett svar på sms.

”Jag går i skolan och är inte så insatt i ersättningen, eftersom jag inte får någon”, skriver Modos Mina Waxin, 17.

”Studerar på våra läger”

– Hela den här diskussionen har handlat om att man förlorade pengar på att åka iväg med landslaget. Så ska det ju inte vara: en förlustaffär att åka och företräda sitt land och sitt landslag, säger tävlingschefen Olof Östblom.

Han medger att det under höstens förhandlingar med facket först diskussioner kring ett fast dagsarvode för alla. Men ett sådant avtal hade å sin sida resulterat i en större förlust för de som arbetar.

– Då skulle vi fortfarande kunna hamna i den här situationen att man inte har råd att åka. Hela syftet med det här från början var att de som förlorar mycket pengar på att åka iväg med landslaget inte ska förlora på det, säger Östblom och tillägger:

– Så länge man studerar och får studiebidrag, många studerar på våra läger och håller igång sina studier i alla fall, då förlorar man inga pengar på att vara iväg.

Fakta: Det här har hänt

Efter OS i februari drar Sveriges olympiska kommitté, SOK, in sitt ekonomiska stöd till Damkronorna. Detta sedan ishockeylandslaget kommit sjua i OS i Pyeongchang, lagets sämsta resultat sedan damhockeyn introducerades på OS-programmet i Nagano 1998.

För några av spelarna innebär det indragna stödet tusentals förlorade kronor i månaden. I samband med Damkronornas försäsongsläger på Bosön utanför Stockholm satte flera profiler press på Svenska ishockeyförbundet. Spelartruppen behöver få ersättning på annat vis, för att ha råd att representera sitt land, tyckte OS-kaptenen Emilia Ramboldt och veteranen Pernilla Winberg.

”Det kommer finnas krav och det kommer finnas de spelarna som kommer lägga av. De äldre spelarna har ändå varit med ett tag och redan satsat så mycket pengar. Man kommer ju till en punkt... Ska du åka hem och bo hos dina föräldrar när du är 28, 29 år? Det blir lite snett”, sade Winberg till TT.

Under landslagsturneringen i Tjeckien senare i augusti ändrade förbundet inställning i frågan, genom ett samarbete med herrligan SHL. 800 000 kronor ska gå till att ersätta spelarna för förlorad arbetsförtjänst säsongen 2018—2019.

Efter månader av förhandlingar och diskussioner med spelarorganisationen Sico blev avtalet klart innan årsskiftet. Spelare som arbetar hel- och deltid får i januari den första ersättningen för säsongens samlingar i Sverige, Tjeckien, Kanada och Finland. Men de som studerar, eller de som inte kan uppvisa förlorad arbetsförtjänst, får ingen ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.