”Det kan svänga lite under enstaka månader, men priserna kommer i huvudsak att röra sig i sidled under 2019”, säger Tomas Widerlöv, VD vid den Uppsalabaserade mäklarfirman Widerlöv & CO. Foto: TT/SVT

Mäklaren: ”Nu har vi landat på botten”

Uppdaterad
Publicerad

Ska du köpa bostad så är det läge nu. Under de tre senaste månaderna så har priserna både på bostadsrätter och villor sjunkit rejält i Uppsala län. Ett enormt utbud av bostäder i kombination med det nya amorteringskravet kan ses som förklaringar.

2019 blir köparnas år medan säljarna får vänta längre och stå ut med lägre slutbud. Bostadsrättspriserna i Uppsala län sjönk med 9,5 procent och villapriserna med 5,3 under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som har sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vår bedömning är att vi nu har landat på botten. Det kan svänga lite under enstaka månader, men priserna kommer i huvudsak att röra sig i sidled under 2019, säger Tomas Widerlöv, VD vid den Uppsalabaserade mäklarfirman Widerlöv & CO.

Prisras i Knivsta

Även generellt i hela landet sjunker priserna med i genomsnitt 2,1 procent. Men det är långt under hur det ser ut i den kommun i Uppland där priserna rasar som mest.

I Knivsta sjönk nämligen priserna med hela 13,2 procent på bostadsrätter och 12,4 procent på villor. Hur det ser ut i din kommun kan du se här.

– Som förklaring kan man se att det fanns ett enormt utbud under förra året och amorteringskravet som trädde i kraft i början av 2018. Det gjorde det både svårare och dyrare att köpa ny bostad, säger Tomas Widerlöv.

Stabilare priser i Håbo

Den kommun som har klarat sig bäst i Uppsala län från prisras är Håbo. Där har priserna på bostadsrätter sjunkit med 4,4 procent och med endast 0,9 procent på villor.

– Men det finns fortfarande ett stort utbud, många som vill sälja och mycket att välja på för de som ska köpa. Så det är fortsatt köparnas marknad, säger Tomas Widerlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.