SVT Uppsalas reportrar Ellen Pan och Pontus Stark har samarbetat med Upsala Nya Tidnings reporter Ebba Örn. Foto: SVT

”Många gör det för att ha kul – andra för att lindra smärta”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När jag gick på gymnasiet i Uppsala runt millennieskiftet var det inte så svårt att räkna ut vilka som sålde droger. Det kanske inte polisen heller tyckte, eftersom en av dem som sålde på min skola, plötsligt en dag slutade komma till skolan och antogs ha åkt fast.

Astrid Iselidh

Redaktör

Ända sedan skoltiden, och framför allt under de år då jag pluggade på universitet i England – där narkotikaanvändning är långt ifrån lika stigmatiserat som i Sverige – har jag varit medveten om att de som tar olika droger kan vara både unga och gamla, komma från olika skikt i samhället, och att många gör det för att ”ha kul” – samtidigt som man har en ordnad tillvaro. En del gör det för att lindra smärta i livets slutskede, och för vissa kan det leda till allvarlig ohälsa, och att livet tar slut.

I ett unikt samarbete tillsammans med Upsala Nya Tidning vill vi bredda perspektivet av Uppsalas narkotikahandel. Vi valt att fokusera på den populära nätdrogen 3-CMC, även kallad kristall, som fått ett allt starkare fäste i Uppsala. Och istället för att lyfta fram de grovt kriminella, som är de som tjänar pengar på narkotikahandeln, lägger vi fokus på dem som köper drogen.

Vi har kartlagt vilka köparna är, och träffat flera personer som berättar om sitt droganvändande. Två 17-åringar visar oss hur enkelt det idag är att köpa droger via Snapchat, och polisen berättar om utmaningen att stoppa säljarna.

Tullen visar hur nätdrogen kommer in i landet, och chefsöverläkaren förklarar vad som händer, både fysiskt och psykiskt, med den som missbrukar.

Det här är en granskning som handlar om den illegala nätdrogen kristall, hur enkel den är att få tag på i den digitala tid vi lever i, och om några av de Uppsalabor som använder den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trailer: Nätdrogen kristall Foto: Pontus Stark/SVT/Linnea Palmgren/SVT Grafik

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan SVT Uppsala och UNT, och publiceras under fem dagar med start söndag 20 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet