Foto: TT/Uppsala universitet

Datasystemet som förutspår krig

Uppdaterad
Publicerad

Systemet heter Views och har tagits fram vid Uppsala universitet. Ett datasystem som kan slå larm ifall en väpnad konflikt står för dörren.

Genom att analysera data från tidigare konflikter runt om i världen så ska datorsystemet Views hjälpa forskare att identifiera var i världen en väpnad konflikt emellan två organisationer är nära att blossa upp.

Den ständiga bevakningen av konflikter i världen gör att systemet med kort varsel kan rapportera om var någon form av insats behövs.

– Vi kan inte säga att det är 95 procents risk att det kommer uppstå en konflikt nånstans, men vi kan tillhandahålla ett samlat material till organisationer som vill göra en humanitär insats, och varsla om var den kan behövas, säger Håvard Hegre, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

Systemet fungerar

En annan funktion som systemet kan hjälpa till med är att alltid ha en övervakning av konflikter, hur länge de pågår och ser till att de inte glöms bort.

– Det fungerar väldigt bra. Speciellt för att förutspå konflikter i länder där det redan är konflikter. Den förutspår till exempel att konflikten i Nordnigeria kommer att vara konstant som den är nu i tre år framåt, säger Håvard Hegre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.