Davids tivoli har blivit stående på tomten i Heby efter att pandemin bröt ut. Foto: Pontus Stark

Här står Davids karuseller och rostar sönder: ”Allting har kraschat”

Uppdaterad
Publicerad

Karuseller som står och förfaller samt uteblivna intäkter på grund av uteblivna evenemang. Så ser vardagen numera ut för David Johansson från Heby, som bedriver ett så kallat ambulerande tivoli.

– Allting har kraschat efter att coronan kom, berättar han.

Med sina 15 karuseller har David rest land och rike runt för att ställa sina attraktioner till förfogande i samband med exempelvis marknader och andra evenemang. Tills coronapandemin kom. Nu står karusellerna ihoppackade på gården utanför Heby.

– Vi har inte varit igång sedan 2019. Det är sorgligt att karusellerna står här och förfaller. De behöver röra på sig för att fungera, säger David Johansson.

Coronaviruset i Uppsala

Tufft ekonomiskt

Ekonomiskt har pandemin inneburit en stor belastning för Davids verksamhet. Trots det fick han avslag när han sökte det krisstöd som utlovades till kulturverksamheter i början av pandemin. Nu återstår det att se om verksamheten överlever pandemin eller inte.

– Det beror på hur länge det här håller i sig. Som det är i dag får vi bara bedriva verksamhet för åtta personer, vilket i praktiken innebär ett förbud, säger David.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet