Det tyska företaget är kontroversiellt men säger sig vilja erbjuda en lektion i anatomi mot betalning. Foto: SVT / Adam Sjöborg

De lär ut människans anatomi med donerade lik

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kunde besökare i Uppsala se döda människor som konserverats och dissekerats. Syftet är att kunna erbjuda människor en lektion i mänsklig anatomi mot betalning. Bakom utställningen står ett tyskt företag med ett diskutabelt förflutet.

Idén är minst sagt kontroversiell. Och det tyska företaget som står bakom den rundresande utställningen har tidigare varit i blåsväder då kropparnas ursprung har ifrågasatts. Speciellt i början av 2000-talet då det bland annat rapporterades om att flera av kropparna som visades upp kom från avrättade människor i Kina.  

Nu kommer majoriteten av donatorerna från Tyskland och är fullt frivilliga, menar företaget.

Under söndagen var det fullt med folk i utställningsrummen på det centrala hotellet. Många fascineras och förundras över vad de ser. Men känner de till företagets förflutna?

I klippet får du svar på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.