Oskar Bergman ska springa Blodomloppet. Foto: SVT

Uppsalaföretag uppmuntrar anställda att delta i Blodomloppet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Blodomloppet inte kunnat genomföras som vanligt på grund av coronapandemin, var antalet deltagare större i år än i fjol. En av de arbetsgivare som uppmuntrat sina anställda att delta i motionsloppet är Uppsalaföretaget Thermo Fischer.

Blodomloppet arrangeras på 18 orter runt om i landet och har som syfte att deltagare tar sig igenom en sträcka på fem eller tio kilometer för att uppmärksamma blodgivning och att främja en hälsosam livsstil. Som många andra arrangemang har man tvingats anpassa sig, och därför bett motionärer att delta i loppet på distans.

Trots att loppet inte blev den folkfest man är van vid har intresset varit stort.

– Det är klart man missar att man springer på stan med människor omkring, men vi har bestämt att det här blir en gruppaktivitet i alla fall, säger deltagaren China Friberg, som har gett blod 49 gånger.

”Springer för en bra sak”

För flera av deltagarna är det första gången de ska ut i löparspåret. Oskar Bergman som har gett blod fyra gånger säger att han springer för en bra sak – att locka fler blodgivare.

– Jag har aldrig sprungit så långt, det kommer nog bli en del gång, men jag kommer springa så gott jag kan.

Hör mer om deras tankar kring Blodomloppet och att ge blod i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.