Under inspirationsdagen fick deltagarna bland annat prova på att teckna på en elektronisk ritplatta kopplad till en dator. Foto: SVT

De vill locka tjejer till dataspelsbranschen

Publicerad

Teckna på ritplatta, programmering och 3D-printing var några av de aktiviteter som deltagarna kunde pröva på under konventet BaeCon i Uppsala i dag. Inspirationsdagen syftar till att locka fler kreativa unga tjejer till en framtid inom dataspelsbranschen.

– Det är viktigt att få in fler tjejer och uppmuntra dem, eftersom det fortfarande finns ett väldigt starkt stigma om att tjejer inte ska jobba med dataspel, säger Cecilia Hammar, ordförande i styrgruppen för BaeCon.

Framtidens kulturjobb

Under torsdagen samlades ett 50-tal deltagare i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler för att lära sig mer om bland annat programmering, virtual reality och hur man skriver berättelser för dataspel. Eventet är öppet för alla som gillar att teckna och måla och som vill veta mer om hur de förmågorna kan leda till en yrkesframtid som till exempel speldesigner inom dataspelsindustrin.

– Vi ser att framtidens kulturjobb finns inom dataspel, både när man skriver musik, filmar eller tecknar. Det är kanske svårt att till en början koppla sitt dataspelsintresse till sitt konstintresse, men jag tror att fler och fler kommer se det som ett legitimt yrke med tiden, i och med att samhället förändras, säger Cecilia Hammar.

”Handlar om självförtroende”

En av deltagarna under inspirationsdagen var Ella Lindberg, som till vardags går i åttan på Kunskapsskolan i Uppsala. Hon tycker om att rita och när SVT Nyheter Uppsala träffade henne höll hon på att 3D-printa en namnskylt.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att det riktar sig till kvinnor när det är färre kvinnor som jobbar med dataspel och är i den branschen, säger hon.

Kan du tänka dig en karriär inom dataspelsbranschen?

– Det är absolut en tanke jag tänkt men samtidigt handlar det lite om självförtroende. Jag tycker det är kul, men man kan alltid bli bättre.

Fick idén under frukost

Bae i BaeCon står för bold artistic endeavors, ungefär: djärva konstnärliga försök. Con står för convention; konvent. Bakom BaeCon står ett kompisgäng bestående av sex ungdomar från Uppsala. Iden till konventet fick de under en gemensam frukost efter en filmkväll hemma hos Cecilia Hammar. Cecilias mamma hade hört talas om att det gick att söka projektpengar från innovationsmyndigheten Vinnova, inom ramen för deras satsning Innovate Passion.

– När vi satt där och käkade frallor i mjukisbrallor tänkte vi att det skulle vara kul att starta något eget.

Fler workshops på gång

BaeCon finansieras med pengar från Vinnova och anordnas tillsammans med Uppsala universitet, Uppsala kommun, Region Uppsala, liksom föreningarna Uppsala Makerspace, Birdie, Storvreta Kultur & Event och DataTjej. Cecilia Hammar och hennes kompisar planerar nu att starta en förening för att kunna hålla fler workshops och seminarier.

– Vi har inte sett att det har funnits sådana här events i Uppsala och Sverige tidigare och då tänkte vi att om det inte finns så får vi göra det själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.