Sultan Bogazkaya och Fana Habteab. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

De vill få ett slut på kvinnlig könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Fana Habteab blev själv könsstympad som barn. Nu ska hon utbilda åtta nya informatörer som ska sprida kunskap om ingreppen.

– Jag minns inte så mycket. Jag var inte spädbarn utan lite äldre därför att min pappa inte ville att jag skulle könsstympas. Men mamma ville. Så när pappa reste bort gjorde de det.

Då var Fana Habteab fyra, fem år. Vi träffas i Stadsträdgården i Uppsala. Hon bjuder på etiopiskt kaffe kryddat med kanel. Samtidigt berättar hon om sitt över 20 år långa engagemang för att stoppa kvinnlig könsstympning.

Kommunen bidrar

Fana Habteab har varit ordförande i Riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning och är numera kassör. Dessutom jobbar hon i lokalföreningen Kvinnointegritet, i Uppsala.

Föreningen har fått bidrag från Uppsala kommun till att utbilda åtta informatörer. Kommunen ska sedan kunna anlita dem för att sprida information i bland annat skolor och till folk som kommer från länder där könsstympning förekommer.

– Nu ser vi att många kommer från Afrika och Kurdistan... Då måste de här tjejerna veta vad könsstympning är och att det är olagligt i Sverige, säger Fana Habteab.

Prata enda sättet

En av de blivande informatörerna är Sultan Bogazkaya. Hon ska gå en kurs som drar igång i september.

– Jag vill också göra nånting. Folk ska höra och veta vad flickor går igenom och att det bara är en tradition. Föräldrarna ska vara medvetna om att de inte behöver göra det här bara för att följa traditionen i sina länder, säger hon.

Varje år utsätts tre miljoner flickor för könsstympning. Uppskattningsvis är omkring 130 miljoner flickor och kvinnor i världen könsstympade.

– Det finns inget annat att göra än att prata, prata och prata. Det är det enda man kan göra för att sluta med kvinnlig könsstympning, menar Fana Habteab.

Fyra olika typer av kvinnlig könsstympning

Klitoridektomi – borttagande av förhuden runt klitoris och/eller del av eller hela klitoris.

Excision – delvis eller totalt borttagande av klitoris samt av de inre blygdläpparna, med eller utan borttagande av de yttre blygdläpparna.

Infibulation – tillslutning/försnävning av vaginalöppningen genom excision och sammanfogning av de inre blygdläpparna och/eller de yttre blygdläpparna, med eller utan borttagande av klitoris.

Oklassificerade stympningar som inte inkluderas i något av de ovanstående alternativen.

Källa: Världshälsoorganisationen (WHO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.