Foto: SVT
Debattinlägg

DEBATT: ”Tryggheten är av högsta prioritet”

Publicerad

Erik Pelling (S) replikerar Fredrik Ahlstedts (M) debattinlägg om att ”Dessvärre händer ingenting” – publicerad 10 november 2018.
– Att öka tryggheten är av högsta prioritet och inte något politiskt prestigeprojekt, skriver han i sitt inlägg.

Om debattören

Erik Pelling (S)
kommunstyrelsens ordförande i Uppsala

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi kommer aldrig att ge vika för kriminalitet och otrygghet i Uppsala. Samhället är starkare än de kriminella och vi kommer att vinna den här kampen.

Moderaterna och jag är i huvuddrag överens om vilka trygghetsåtgärder som behövs för Uppsala. Vi delar också frustrationen över de byråkratiska hinder som saktar ner dessa åtgärder. Jag uppskattar Moderaternas engagemang i trygghetsfrågorna men tycker att de borde idka en del självkritik istället för att bara slå sig för bröstet.

Moderaterna styrde Uppsala kommun och Sverige i åtta år. Under den tiden drogs antalet utbildningsplatser på polishögskolan ner med 90 procent. Utvecklingen i stadsdelar med trygghetsproblem vändes inte med Moderaterna vid makten. Vår kommun saknade en trygghets- och säkerhetsplan och det fanns varken kommunala ordningsvakter eller ett systematiskt arbete med trygghetskameror.

Nu har vi en trygghets- och säkerhetsplan, vi har patrullerande ordningsvakter, fler trygghetskameror och samtidigt utexamineras fler poliser än på över 10 år. Vi har sjösatt en rad åtgärder i Gottsunda och andra områden och även om mycket kvarstår så är arbetet igång med både högre intensitet och systematik än vad Moderaterna åstadkom.

Moderaterna påstår att de sätter tryggheten främst [DEBATT: ”Dessvärre händer ingenting” publicerad 10 november] men det stämmer inte överens med verkligheten. Om man ser Moderaternas skuggbudget i Uppsala satsar de mer än 7 gånger så mycket på skattesänkningar som på trygghet, enligt deras egen definition.

Vi i mittenstyret vill öka tryggheten med bland annat kommunala ordningsvakter, fler trygghetskameror, utbyggnad av Uppsala ungdomsjour och snabbare åtgärder från socialtjänsten när minderåriga misstänks för brott. Tillsammans med förstärkningen av polisens bemanning och kommunens förebyggande arbete är jag övertygad om att det kan öka tryggheten.

Jag och mittenstyret ser fram emot att fortsätta arbeta med Moderaterna och andra partier i Uppsala kommunfullmäktige för att öka tryggheten i hela Uppsala. Det är dock viktigt att alla partier är beredda på att vara självkritiska och ompröva gammal politik.

Att öka tryggheten är av högsta prioritet och inte något politiskt prestigeprojekt. Ett fåtal kriminella ska inte få förstöra för oss laglydiga medborgare. Lag och ordning ska råda i hela Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.