Snart röstar vi: Hanna Christoffersson, Clara Arnell, Olivia Vornefeld, Sofia Karlsson, Lara Messercola Reichberg och Hanna Folkunger. Men innan dess vill de ställa sina frågor till Uppsalapolitiker som kan ta plats i Bryssel efter EU-valet. SVT Nyheter Uppsala sänder direkt från Rosendalsgymnasiet i dag. Foto: SVT

I dag ska politikerna grillas på Rosendalsgymnasiet

Publicerad

Drygt 100 elever – och sex politiker som kandiderar till Europaparlamentet. Snart möts de i SVT Nyheter Uppsalas direktsända debatt från Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

– Jag tror att vår skola kan grilla politikerna ganska bra, säger Clara Arnell, som snart går ut gymnasiet och innan dess ska lägga en röst i EU-valet.

– Bra om man inte är så insatt att det går att få en inblick innan valet; att politikerna kommer hit och inspirerar oss att rösta, säger Lara Messercola Reichberg, som också går ut trean om några veckor.

Många partier i EU-valet lägger krut på klimatfrågan i valet. Det här är också en fråga där många elever vill ha svar.

Allvarligt med klimatet

– Jag vill fråga vilken plan de har för att lösa klimatkrisen, för det är allvarligt, säger Clara Arnell.

Klimatet blir huvudfrågan under debatten, men det blir också frågor där åsikterna och meningarna går mer isär.

När vi besökte skolan, mötte vi många röstvilliga, och Olivia Vornefeld har lyckats övertyga sin farmor om att lägga sin röst i valet:

– Hon sade först att hon var för gammal för att rösta; men jag tyckte att hon kan rösta för vår skull. Det är ju vår framtid som det här valet handlar om, säger Olivia Vornefeld.

11.30 drar sändningen i gång och du ser den alltså här på svt.se/uppsala.

Information om vilka partier som deltar

SVT Uppsala har i första hand bjudit in politiker som är listade för Uppsala län i EU-valet.

Moderaternas kandidat Stefan Olsson har inte kunnat närvara, lokala politikern Markus Lagerquist för moderaternas frågor i hans ställe.

Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna saknar lokal representant enligt Valmyndighetens lista. De har idag erbjudits att delta, och Simon Alm för SD:s talan. I övrigt hänvisar vi till debatt på riksnivå och SVT:s övriga utbud för att ta del av samtliga partiers politik.

De politiker som deltar är följande:

Maria Weimer(L)

Sarah Havernaas(KD)

Unn Harsem(C)

Wanja Kaufmann(MP)

Evin Incir(S)

Jonas Karlsson(V)

Marcus Lagerquist(M)

Simon Alm(SD)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet