Samhällsplanerare Julia Cederstrand ser att det skiljer sig mellan stora och mindre orter i Tierp. Foto: Tierps Kommun/SVT

Cykelvägar och säkrare låsning efterfrågas i Tierps kommun

Publicerad

När Tierps kommun bad sina invånare att tycka till om kommunens cykelvägar såg man skillnader i önskemålen mellan orterna.

På de lite större orterna fanns ett stort behov för säker låsning medan fler cykel- och gångvägar var högsta prioritet i de mindre orterna.

– En tydlig trend i våra större orter som Örbyhus och Tierp är att vill ha mer säker låsning för cyklarna och då framförallt vid tågstationerna. Med säker låsning menar man en plats med tak, belysning och gärna ställ där det går att låsa fast cykeln, säger Julia Cederstrand, samhällsplanerare i Tierps kommun.

Totalt var det drygt två procent av kommuninvånarna – 448 personer – som svarade på enkäten. Ett resultat som kommunen ser positivt på då den digitala enkäten är den första av sitt slag i Tierp.

– I dagsläget hjälper enkäten oss att se vad våra kommuninvånarna önskar men vi är inte trygga i att säga att det är vad hela befolkningen ser som ett behov, säger samhällsplanerare Julia Cederstrand och utvecklar:

– Därför kommer vi fortsätta med den här typen av arbete och förhoppningsvis ha enkäten årligen, så att vi får en större statistisk grund genom att fler kommer medverka.

Se mer om enkäten och cykelmiljön i kommunen genom att klicka på igång klippet i spelaren ovan.

Mer om Tierps kommuns gång- och cykelvägsenkät

Den främsta frågan att besvara var:

”Vad är viktigast för att du ska gå eller cykla mer inom tätorten?”

  • 448 personer svarade på enkäten
  • Enkäten fanns tillgänglig på Tierps kommuns hemsida i våras
  • 30 procent (136 personer) önskade fler gång- och cykelvägar
  • 78 personer ville ha mer gatubelysning
  • 71 personer ville ha säkrare lås
  • Mehedeby var enda orten i kommunen där svar uteblivit helt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.