Foto: SVT

”Den egna identiteten får vi nog aldrig tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet. Knutby Filadelfia lägger ned församlingen. Och beskedet välkomnas av boende på orten.

– Den egna identiteten får vi nog aldrig tillbaka, säger Staffan Ahlgren, boende i Knutby utanför Uppsala.

Staffan Ahlgren har bott i Knutby hela sitt liv. Ett liv före, under och efter Knutbydramat.

– Precis när det hände så var det inte så roligt att vara Knutbybo. Hela Sveriges blickar var riktade mot Knutby. Man kunde inte gå utanför dörren utan att bli påhoppad av journalister och sådant, säger han när SVT Nyheter Uppsala är på plats i Knutby under tisdagen.

Mord i Knutby

Uppmärksammat mord

Församlingen som grundades 1921 blev rikskänd i samband med det så kallade Knutbydramat 2004, då ett brutalt mord och mordförsök skakade hela Sverige. Pastorn Helge Fossmo dömdes i rättegången som följde för anstiftan till mord och två mordförsök.

Staffan Ahlgren minns rättegången tydligt.

– Man blev som knutbybo förknippad med församlingen även fast man aldrig haft något att ned dem att göra.

– Ibland blev jag tvungen att försvara mig och säga rakt ut 'nej jag är inte med, jag har inget med det där att göra' och 'bara för att man kommer från Knutby så är man inte en del av sekten', säger han vidare.

”Positivare bild”

Att församlingsledningen, 14 år efter mordet, väljer att lägga ner välkomnar han. I och med det hoppas han att omvärlden får en positivare bild av orten.

– Ja man får ju hoppas det. Jag kanske åtminstone slipper frågan om jag är med i församlingen bara för att jag bor här.

– Den egna identiteten får vi nog aldrig tillbaka eftersom orten är så starkt förknippad med det som hände, så det kommer ju alltid att leva vidare. Men jag hoppas att det minskar i alla fall.

SVT Nyheter Uppsala har sökt församlingsledningen – som inte velat kommentera beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet