Tomas Östberg är vd för IFU Arena och han tror att den kommer att betyda mycket för stan. Foto: SVT

Så här ser den nya superarenan ut

Uppdaterad
Publicerad

Följ med på en guidad tur i Uppsalas nya sportkomplex – IFU Arena. ”Jag tror att den kommer att betyda ofantligt mycket för Uppsala” säger arenans vd.

IFU står för idrott för unga, för det är just vad arenan ska vara – en plats där Uppsalas barn och ungdomar ges möjlighet att spela innebandy och utöva friidrott. I klippet ovan får du följa med på en rundvisning i den nya arenan.

De orangegulröda fönstren är iögonfallande och svåra att undgå för den som passerar Gränby sportfält. Här tronar den nya IFU arena upp sig i två sammanlänkade byggnader. Härom veckan var det dags för invigning – efter närmare tio års väntan.

– Det känns jätteskönt. Vi har ju jobbat ganska länge med det här och nu äntligen kan vi blicka framåt. Jag tror att arenan kommer att betyda ofantligt mycket för Uppsala. Idrotten här har varit så eftersatt. Det som är vanligt ute i landet har inte funnits här, säger Tomas Grönberg som är vd för IFU Arena.

Fem planer samtidigt

Det luktar nybyggt i hela komplexet, som till största delen består av trä. IFU arena är friskt tillskott bland Uppsalas idrottsanläggningar. Nu kan friidrottare träna inomhus i Sveriges modernaste friidrottshall.

– Det är en dröm som blir sann, säger trestegshopparen Antonis Dinopoulos medan han gör sig redo för sin första träning.

Innebandy kan spelas på fem planer samtidigt, varav en är i en egen hall med läktare på alla sidor.

– Alla lagen flyttar verkligen hit också, jag tror verkligen att det blir ett lyft. Verkligen fantastiskt och kul för alla Uppsalalagen som får tillbringa säsongen här, säger innebandyspelaren Amanda Delgado Johansson.

Höll budget

Arenan kostade 327 miljoner att bygga och till skillnad från många liknande projekt har budgeten hållits.

IFU arena ägs av 17 idrottsföreningar, varav 16 ägnar sig åt innebandy och en åt friidrott.

– Hela arenan kommer att sjuda av barn och unga hela veckan. Full träning nästan hela dagarna, från tidig morgon till 22.30,  i stort sett varje dag.

Inte bara idrott

För att få ekonomin att gå ihop kommer även andra evenemang att ske här, både idrottsliga och kulturella. Här finns restaurang och loger som går att hyra.

– Vårt uppdrag är att se till att den här arenan bär sig ekonomiskt. Då tvingas vi ta in även andra händelser och arrangemang, till exempel OD:s Caprice och ett EM-kval i badminton. Kanske nån mässa också. Det gäller att hitta en balans så att det inte blir för mycket sånt utan att arenan också används till det den egentligen är till för, säger Tomas Grönberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.