Arbetslösheten i Uppsala län är lägst i landet. Men det finns också en del problem i den positiva placeringen. Foto: TT

Arbetsförmedlingen varslar: ”Det är klart det känns tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje anställd på Arbetsförmedlingen kommer att varslas om uppsägning. Men hur det slår mot Uppsala län är än så länge mycket oklart.

Hela landet kommer att beröras av det historiskt stora varslet, ett av de största överhuvudtaget i Sverige. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda, i Uppsala län arbetar 320 personer.

– Det är klart att det här känns tungt för dem ute i organisationen. Vi har ju känt till ett tag att vi står inför förändringar – men när vi nu står inför faktum så är det ju många som undrar ”Var finns jag i det nya”, säger Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i norra Mälardalen.

Han framhåller att det såklart blir konsekvenser, både för medarbetare, kunder och för Arbetsförmedlingens olika samarbetspartners.

En del av överenskommelse

Arbetsförmedlingen flaggade för varslet redan före jul sedan rejäla besparingar på myndighetens anslag röstats igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden.

Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren försvinner. Och det är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som siktar på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer.

Kontor kan drabbas

Nu startar bland annat förhandlingar med facket och analyser om exakt vilka konsekvenser neddragningarna får. I Uppsala län finns fyra fysiska kontor: Tierp, Gimo, Enköping och Uppsala. Vilka som kan finnas kvar efter bantningen av Arbetsförmedlingen är oklart.

– Vi får se över vilken påverkan det här får på kontoren, vi ska ju hantera kontakter mer digitalt. Men det är en hel del osäkerhetsfaktorer som vi brottas med framöver, säger Jan-Eric Nyström.

Redan 2015 stängdes kontoren i Skutskär, Heby och Bålsta. Ett beslut som kritiserats av bland andra Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.