Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det behövs fler forum där kvinnliga entreprenörer kan bygga en tro på sin inre kapacitet” Foto: SVT

Så ska nedgången bland kvinnliga entreprenörer brytas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnliga entreprenörer minskar, med vad orsaken bakom det är vet man exakt inte. Nu inleds projekt där man ska försöka bryta den nedåtgående trenden.
– Det behövs fler forum där kvinnliga entreprenörer kan bygga en tro på sin inre kapacitet, säger Sofia Renemar som driver Hera Hub i Uppsala.

Hera hub är ett företag där framför allt kvinnliga företagare kan dela på arbetsytor, träffas och utbyta idéer och erfarenheter. Sofia Renemar som driver företaget har märkt en vikande trend bland kvinnliga företagare. Hon anser att det behövs fler forum där kvinnliga entreprenörer kan växa.

– Det behövs forum som kan få kvinnor att tro på sin inre kapacitet. Kvinnor behöver utvecklas i ett inre ledarskap, det tror jag är viktigt, säger Sofia Renemar.

Får andra frågor jämfört med män

Sofia Renemar har märkt att frågeställningarna som de kvinnor hon möter har skiljer sig från de män hon möter.

– Frågeställningarna från kvinnorna är inte lika framåt och visionära, utan det är mer ”Vad ska du göra exakt här och nu och vad gör du om det här inte funkar?”. Det känns som att det upplevs som en uppförsbacke, säger Renemar.

Vad krävs för att vända trenden?

– I ett klimat där männen länge har dikterat villkoren för hur man driver ett företag, så behövs nu ett forum där kvinnor kan växa in i det på ett annat sätt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer