Julklapparna som handlas mest på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att beställa julklappar hemma framför datorn än att springa runt i julträngseln. I år har drygt var fjärde julklapp handlats på nätet.

Det är bråda dagar vid postombudet i Svavagallerian i centrala Uppsala så här års. Upplänningarna köper julklappar via nätet som aldrig förr.

– Det är många som kommer och hämtar ut paket. Det är en ökning varje år tycker jag, säger Dashti Sofi som är ansvarig för postombudet.

För två år sedan leverades 148 644 paket i Uppsala län under november och december månad. Förra året var det 169 585 st. I år har svenskarna e-handlat julklappar för 5 miljarder kronor, vilket är 25 procent mer än vid samma tidpunkt ifjol enligt siffror från PostNord.

Det handlar vi mest på nätet

Det som köps allra mest via e-handel är bland annat böcker, kläder och leksaker enligt PostNord. För många handlar det om bekvämlighet att handla på nätet.

– Ja, då slipper man den värsta julruschen. Jag köper så mycket jag kan på nätet, säger Manfred Stenson som står med två uthämtade paket i händerna.

Men det finns fortfarande de som är mer traditionella. En av dem är unge Milo Zetterström som du kan se i inslaget ovan.

Mest e-handlade julklappar

1. Böcker

2. Kläder/skor

3. Hemelektronik

4. Leksaker

4. Film

Källa: PostNord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.