De länsbor som SVT Nyhetet Uppsala registrerat i Paradisläckan är skrivna på flera olika kommuner i länet. Foto: TT/SVT Design

Det här är länsborna i Paradisläckan

Uppdaterad
Publicerad

Av de 1.035 svenskar som identifierats från paradisläckan är 22 stycken folkbokförda i länet. SVT Nyheter Uppsala har sammanställt listan. Bland namnen återfinns lärare på Uppsala universitet och en tidigare OS-aktuell landslagsidrottare.

Över 40 miljarder kronor. Så mycket skatt undanhålls Sverige varje år med hjälp av offshorebolag. Det enligt beräkningar som SVT:s Uppdrag granskning gjort med hjälp av uppgifter från Skatteverket och den senaste forskningen.

SVT har i samarbete med TT och den internationella journalistnätverket ICIJ identifierat 1.035 svenskar som på något vis har ett bolagsengagemang på Malta.

Paradisläckan

Skälen till att personerna förekommer i läckan är olika och det måste inte innebära att man gjort någonting olagligt.

Länsbor

Bland dem finns ett 20-tal länsbor. I läckan finns bland annat en lärare på Uppsala universitet och en framgångsrik pokerspelare. Även pensionärer, egenföretagare och anställda inom offentlig verksamhet förekommer. Det finns också personer med kopplingar till högst uppsatta kommuntjänstemän, även en tidigare OS-aktuell landslagsidrottare.

Upplandslistan

  • 22 stycken länsbor finns registrerade i läckan. De är skrivna i Östhammar, Enköping, Knivsta och Uppsala kommun.

Kön

  • Bland dem som vi identifierat är det 21 män och 1 kvinna.

Ålder

  • Personerna är från 33 till 74 år.

Inkomst

  • Hur personernas inkomst sett ut under taxeringsår 2016 skiljer sig stort. Från 0 upp till strax över en 1.000.000 kronor.

LÄS MER: Interaktiv karta – här bor svenskarna i Paradisläckan

Experten kommenterar

Det kan finnas helt legitima skäl till att personer har offshorebolag på Malta. Men det kan också vara för att det finns möjligheter att minska sin skatt.

Torsten Fensby är en av världens främsta experter på skatteplanering och skattesmitning. Det efter förhandlingsuppdrag för handelsorganisationen OECD och senare för Nordiska ministerrådets räkning.

Fensby anser att den ”legala skatteflykten” är allvarlig, eftersom den omsätter mer pengar än den rent brottsliga verksamheten.

– Om du inte betalar den skatt du ska betala vare sig du gör det på ett olagligt eller lagligt sätt så får ju staten mindre pengar in för att finansiera de offentliga utgifterna. Och det påverkar ju alla åtaganden staten har när det gäller infrastruktur, välfärd – allting. Och jag menar att vi ser konsekvenserna av det i dag, säger han till SVT.

LÄS MER: Svenskarna i Paradisläckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet