Statens veterinärmedicinska anstalt ska obducera de döda hästarna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De döda hästarna obduceras på SVA – ägaren har förhörts

Publicerad

I en veckas tid har två döda hästar legat i en hage i Heby kommun. Polisen har efter undersökning på plats konstaterat ett misstänkt djurplågeri, men en obduktion på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska nu ge svar på vad som hänt. Vem som är misstänkt är oklart.

Under veckan har polisen fått flera påringningar angående två hästar som hittats döda i en hästhage i Heby kommun. Och efter undersökningar på platsen har händelsen rubricerats som misstänkt djurplågeri.

– Det är fynd som vi har gjort på platsen och hur det ser ut där som är avgörande, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Flera förhör har hållits i ärendet, däribland med hästarnas ägare. Det är dock oklart åt vilket håll misstankarna riktas.

– Ägaren har lämnat uppgifter och gett sin version av saken, men om den personen är den misstänkte kan jag inte uttala mig om förrän efter att hästarna har obducerats och dödsorsaken är fastställd.

Hästarna ska obduceras

Under fredagen transporteras hästarna under polisens kontroll till SVA i Uppsala.

– Det är först efter obduktionen som vi kan avgöra om det handlar om misstänkt djurplågeri eller om hästarna har dött av annan orsak, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Länsstyrelsen berättade för SVT Nyheter Uppsala tidigare i veckan att hästägaren haft djurförbud eftersom personen misskött sin gård och djuren där. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer