Foto: TT

Dödade måsunge med kratta på camping i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

En 63-årig man från Uppsala kommun döms för att ha dödat samt skadat två måsungar med en kratta på en camping i Östhammar. Mannen tyckte att föräldrarna till måsungarna störde och bestämde sig för att det ”fick vara nog”. Nu döms mannen för djurplågeri.

Händelsen inträffade i somras på en camping i Östhammar. Ett tio-tal meter från mannens husvagn hade en måsfamilj byggt bo.

Några av måsungarna hade ramlat ur boet och skyddades då av sina måsföräldrar. Om några människor kom nära blev måsarna aggresiva.

Ville få kontakt med kommunal skyddsjägare

Flera på campingen försökte, utan framgång, att få kontakt med en kommunal skyddsjägare. Den 63-årige mannen fick efter några dagar nog och bestämde sig för att ”ta saken i egna händer” och slå ihjäl måsungarna med en kratta.

Enligt domen mot mannen högg han de tre måsungarna i huvudet med järnkrattan, dock utan att kontrollera om måsungarna dött eller om de led. Enligt vittnen på campingen ska en av måsungarna ha fastnat i krattan och en annan skadats. Den tredje ska ha inte ha blivit skadad.

Tingsrätten: ”Olämpligt”

Tingsrätten gör bedömningen att de visserligen inte är olagligt att slå ihjäl måsungar, men dömer mannen för djurplågeri på grund av att måsungarna lidit.

Dessutom betonar Tingsrätten att det är olämpligt att försöka avliva måsungar med en kratta.

Den 63-årige mannen erkänner att han slagit måsungarna, men nekar till brott. Mannen döms till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.