59-åriga Anders Eidsvik har klarat sig igenom det värsta. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

Dödligheten i covid-19 har halverats – tack vare bättre vård

Uppdaterad
Publicerad

En ljusglimt i coronamörkret är hur sjukvården har blivit mycket bättre på att behandla covid-patienter. Nya siffror visar att dödligheten har halverats sedan i våras. Covidsjuke Anders Eidsvik är en av dem som just nu vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och som klarat sig igenom det värsta.

9 av 10 som vårdas för covid-19 på sjukhus överlever, det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Det är tack vare bättre vård som dödligheten har halverats.

Samtidigt är läget på infektionskliniken pressat. De senaste veckorna har antalet patienter ökat kraftigt, och nästan alla 23 vårdplatser på avdelningen är upptagna av covidpatienter.

Coronaviruset i Uppsala

– Det har inte varit roligt, det har varit för många patienter och för få platser. Det är hela tiden människor som får ligga på en hård brits i 24 timmar och vänta, som är gamla och sköra. Så det känns ju inte bra, säger Helena Berggren, infektionsläkare.

Covidsjuke Anders Eidsvik har vårdats på Akademiska sjukhuset i två veckor, men har sluppit intensivvård. Något han gläds över.

Se mer om Anders Eidsvik och de nya behandlingarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet