Foto: Bengt Jägerskog

Protesterna mot E4:an resulterade i en dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Vendelbygden i Norduppland – historisk mark som 2007 klövs av en ny motorväg. Nu har E4 blivit upphov till en ny dokumentärfilm med premiär på lördag.

Det är ett tidsdokument och ett frosseri av vackra bilder och röster från Vendel och dess invånare. I över fem år har den prisbelönte filmaren Bengt Jägerskog följt livet i bygden.

– Det är kul att få ha skildrat gamla människor som har bott i bygden, men även unga människor som köpt en gård och flyttat ut. Livet i Vendelbygden går vidare med nya generationer, säger Bengt Jägerskog.

Pengar över

Det blev pengar över efter protesterna mot motorvägsdragningen i början av 2000-talet. Men E4:an byggdes och överskottet valde protestgruppen att lägga på en filminspelning. Uppdraget gick till Bengt Jägerskog och på lördag är det premiär i Vendels bygdegård.

– Jag tror att filmen kommer att bekräfta vendelbornas stolthet över sin bygd med det historiska arvet. Jag hoppas att vendelborna ska känna att dom bor i en fantastisk bygd, säger Bengt Jägerskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.