Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Militärfordonen återfanns utanför Västerås och Sala. Foto: Christoffer Urborn/Google maps

Dokusåpastjärnans DNA hittades i stulet militärfordon

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalas nu för inblandning i den uppmärksammade stölden av två militärfordon i Enköping i februari. En av personerna är en känd dokusåpadeltagare.

– Vi hittade hans DNA på en fimp, säger åklagare Lena Jansson.

Rikslarm utfärdades i februari efter att två militärfordon av typen Galten, värderade till en miljon kronor vardera, stals från Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping. Under dagarna som följde hittades de utanför Västerås och Sala, den ena parkerad i ett bostadsområde och den andra stod dumpad i terrängen.

Två män i 30-årsåldern greps och häktades för stölden, men släpptes efter ett par veckor. Därefter växte utredningen till åtta misstänkta.

”Mitt i tv-produktion”

Under måndagen väckte Lena Jansson åtal mot gruppen, där en dokusåpakändis ingår och misstänks för grovt olovligt brukande – det vill säga att han ska åkt med i en av de stulna Galtarna.

– I början trodde vi att han hade större del i själva stölden, och eftersom han var mitt i en tv-produktion blev det svårt att få till förhör utan att det skulle komma fram att han var misstänkt, säger Lena Jansson.

Dokusåpakändisens DNA fanns på en fimp i militärfordonet. Foto: Polisen

Speciell utredning

I åklagarens bevismapp finns, utöver DNA-analyser, telefonlistor och en Snapchat-bild på ett av fordonen.

Vad ska vara motivet till stölden?

– Det har vi inte fått fram. Det är ingen som medger att man stal fordonen för att sälja vidare, men i ett fall menar vi att det har hänt. Att man sålt ett av fordonen.

Alla utom en i gruppen, en av dem som misstänks för stölden, nekar till brott. Ingen av dem ska ha koppling till Försvarsmakten.

– Det är speciellt när så många är inblandade och att man har att göra med försvarssekretess. Man måste vara noga med att inte trampa fel, säger Lena Jansson.

Det åtalas personerna för

Visa

• Två män i 30-årsåldern åtalas för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Duon ska klippt hål i stängslet runt ledningsregementet och därefter ha stulit två militärfordon av typen Galten, värderade till en miljon kronor vardera. Åklagaren tycker att det är ett grovt brott då hon anser att det varit hänsynslöst och särskilt farligt då fordonen är avsedda för ”försvar av rikets säkerhet”.

• Två kvinnor åtalas för medhjälp till grov stöld. De ska ha skjutsat de huvudmisstänkta till brottsplatsen och därefter ha hållit vakt under tillgreppet. De påstås även ha följt efter militärfordonen till en tillfällig uppställningsplats utanför Västerås.

• Två män, varav en är dokusåpakändis, åtalas för grovt olovligt brukande. Männen ska ha åkt med i de stulna militärfordonen. Färden ska ha skett i skogar mellan fyndplatserna utanför Västerås och Sala.

• En man åtalas för medhjälp till grovt olovligt brukande. Han påstås ha skjutsats männen i punkten ovan till uppställningsplatsen utanför Västerås, därefter ha följt med som förare i en av två följebilarna och till sist ha skjutsat hem männen efter att ett av fordonen dumpats i skogen utanför Sala.

• En man åtalas grovt häleri. Han misstänks ha köpt ett av fordonen och kört det till fyndplatsen utanför Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer