I dag faller domen i målet om den misstänkta gruppvåldtäkten som sändes live på facebook. Foto: SVT/TT

Dom om ”Facebookvåldtäkten” i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen mot tre män som står åtalade för den så kallade Facebook-våldtäkten i Uppsala i januari i år.

Den misstänkta våldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern en tidig morgon i januari blev mycket uppmärksammad eftersom delar av händelseförloppet sändes live i en sluten Facebook-grupp med fler än 60 000 medlemmar.

Tre män – 18, 21 och 24 år gamla – har åtalats. De två yngre för våldtäkt och den äldre, som var den som sände det hela på Facebook, för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.

Polisen fick kännedom om händelsen när flera människor larmade om Facebook-sändningen av den misstänkta våldtäkten. De tre männen greps på platsen och kvinnan togs omhand.

Spridits över världen

Trots att polisen stoppade sändningen har filmen enligt åklagaren spridits över hela världen och översatts till ett tiotal olika språk.

Läs mer: Försvararen: ”Filmen påverkar inte”

Åklagaren Magnus Berggren har tidigare sagt att han bedömer att våldtäkt i ett sådant här fall har ett straffvärde om minst tre år för en 21-åring eller äldre.

Läs mer: Kan bli tre års fängelse för ”Facebookvåldtäkt”

– Vi yrkade på ett långt och kännbart fängelsestraff, sade han till TT inför dagens dom – samma dag som den yngste misstänkte hade släppts på fri fot.

– Jag blev förvånad. Jag kan inte tänka mig annat än att det har med åldersfaktorn att göra, sade Berggren.

– Min uppfattning är att han kommer att bli dömd.

Domen faller klockan 14 i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet