Se den dömde mördaren kasta bajs på kriminalvårdarna i videon. Foto: Polisen

Här kastar dömde mördaren bajs på kriminalvårdarna

Uppdaterad
Publicerad

År 2017 dömdes mannen för ett uppmärksammat styckmord i Uppsala. Nu har han dömts till ett nytt fängelsestraff efter att ha kastat avföring och urin på tre kriminalvårdare.

Mannen är nu i 25-årsåldern och avtjänar ett 14 år långt fängelsestraff för det så kallade luciamordet i Uppsala, då han berövade en ung kvinna livet i Luthagen. Efter knivmordet började han stycka kroppen och tände eld i lägenheten.

Händelsen inne på anstalten inträffade i mars 2019. Mannen hade samlat avföring och urin i en termos och när kriminalvårdarna kom med frukostvagnen kastade han innehållet över dem.

Kriminalvårdarna fick urin och avföring i ansiktet, på kroppen och på kläderna. Kort därefter tog mannen en tv från sin cell och kastade den i golvet.

Har erkänt

Kriminalvårdarna tryckte på larmet och mannen togs om hand av förstärkningen.

En övervakningsfilm från anstalten som visar händelsen har använts som bevisning tillsammans med vårdarnas vittnesmål.

Mannen själv har erkänt vad han gjort och förklarat att han mådde psykiskt dåligt efter att ha placerats i en isoleringscell.

Han döms nu till två månaders fängelse för ofredande och skadegörelse. Tingsrätten konstaterar att han behandlat de tre kriminalvårdarna hänsynslöst och han ska betala skadestånd till dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.