Domen som gav kvinnan rätt blev en världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om domen som ger en Uppsalakvinna rätt har spridit sig som en löpeld över världen. BBC, New York Times, Independent och många andra stora medier i världen har rapporterat om fallet.

I onsdags berättade SVT om domen i Arbetsdomstolen, som slår fast att kvinnan indirekt diskriminerades då hennes arbetsintervju avbröts efter att hon vägrade att ta en man i hand – då de hälsade. Det med hänvisning till hennes tro. Hon valde vid tillfället istället att lägga sin hand mot sitt bröst som en hälsningsgest.

Kort efter domen i Arbetsdomstolen började kvinnans telefon att ringa. Hon har bland annat blivit intervjuad av BBC och New York Times. Också finsk och dansk media har rapporterat om diskrimineringsfallet.

– Jag väntar på att de ska ringa från radion i London just nu, säger hon när SVT Nyheter når henne på fredagsförmiddagen.

Hon hade aldrig kunnat föreställa sig att nyheten skulle få en sådan spridning.

– Efter ett tag började jag väl förstå att det skulle bli stort i Sverige, men inte att så många journalister från andra länder skulle höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer