I dag föll domen om dådet i Engelska parken, då en man knivhöggs i bröstet. Foto: Utryckning Uppsala

Döms för knivdådet i Engelska parken

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man dömdes i dag av Uppsala tingsrätt till fängelse i tre år för grov misshandel efter knivdådet i Engelska parken i maj.

En 21-årig man döms samtidigt till skyddstillsyn för misshandel.

Det var ett bråk om en knarkskuld som urartade när de två männen hade stämt träff bakom Carolina Rediviva i Uppsala på eftermiddagen den 26 maj. Innan mötet hade 22-åringen tagit kontakt med 21-åringens familj för att försöka få tillbaka sina pengar. Knarkskulden var på drygt 2.000 kronor och skulle betalas vid mötet i parken. Männen var tidigare goda vänner.

LÄS MER: Åklagaren: ”De är bekanta med varandra”

21-åringen inledde bråket genom att knivhugga 22-åringen i handen. Denne reagerade genom att hugga 21-åringen i bröstet. Männen åtalades senare för misshandel respektive mordförsök.

22-åringen har under rättegången sagt att han kände sig hotad och sagt att han handlat i nödvärn.

Inte akut hotad

Men tingsrätten påpekar i domen att 22-åringen inte varit akut hotad just i den stund han högg kamraten i bröstet och att vittnen på plats berättat att han gått emot sin kamrat med kniven i handen.

LÄS MER: Döms för knivdådet i Engelska parken

Åklagaren tyckte att 22-åringen skulle dömas för mordförsök, och skadorna som 21-åringen fick bedömdes som livshotande om han inte fått vård. Men tingsrätten menar att 22-åringen inte planerat dådet och inte haft för avsikt att döda 21-åringen. Därför döms han för grov misshandel. Hugget i handen bedöms som misshandel.

Männen ska betala skadestånd till varandra. 22-åringen ska betala 94.900 kronor för knivhugget i bröstet och hans kamrat ska till honom betala 17.400 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.