Skjutingen fångades på övervakningsfilm. Foto: Ur polisens förundersökning

Döms till 12,5 års fängelse för mordförsök i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

Bilen pepprades med 30 kulor och offret träffades nio gånger i överkroppen – och överlevde. Nu döms en man i 25-årsåldern till 12,5 år fängelse för fjolårets uppmärksammade mordförsök i Gottsunda centrum.

– Det var en avrättning och bara en slump att målsägande överlevde, säger åklagare Pontus Melander.

I mitten av juni förra året kom flera larm till polisen om att det sköts på parkeringen i Gottsunda centrum. Ett stort antal skott, både från automatvapen och pistol, hade avlossats från en bil mot en man som satt i en annan bil.

På platsen fann tekniker totalt 35 tomhylsor.

– Han träffades nio gånger – det kallar jag en avrättning. De lämnade platsen i tron att han var död, säger Pontus Melander.

Två maskerade män

På övervakningsbilder kunde man se att det rörde sig om två maskerade gärningsmän. Först i april i år greps en misstänkt, en man i 25-årsåldern, som nu döms till 12,5 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. Han har hela tiden nekat till brott.

– Jag yrkade på livstids fängelse så det lutar åt att jag kommer att överklaga domen, säger Pontus Melander.

Den andra personen är fortfarande oidentifierad. Mannen som sköts har inte velat vara behjälplig under utredningen.

SVT Nyheter Uppsala söker den dömdes advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.