Det finns fortfarande stigmatisering kring hiv-diagnoser, berättar Helena Berggren som är biträdande överläkare på infektionskliniken. Foto: SVT

Dubbelt så många hiv-patienter på tio år – fortfarande stigma

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har antalet personer som behandlas för hiv i Uppsala fördubblats. Enligt Helena Berggren, biträdande överläkare på infektionskliniken, är förklaringen dels att allt fler överlever, dels att det flyttar in personer från högendemiska länder, länder med högre risk.

Varje år får 450 personer hiv-diagnos i Sverige, och i Uppsala har antalet behandlade patienter fördubblats. Men det betyder inte att det skett en dramatisk ökning.

– Sett till nyinskrivningar har vi senaste åren legat konstant på fem till tio personer varje år. 20 procent av dem som får en hiv-diagnos har smittats i Sverige, det är kvinnor och män, hetero- eller homosexuella, yngre och äldre, vem som helst, säger Helena Berggren.

Fortfarande stigma

Genom kontakt med patienter har hon förstått att det fortfarande finns en stigmatisering kring diagnosen, både i samhället och inom vissa delar av vården. Därför anser hon att det är viktigt att informera om hur långt forskningen och behandlingen har kommit.

– Personer som lever med välbehandlad hiv smittar inte så länge man tar sin tablett varje dag. Därför kan man ha oskyddat sex och föda barn vaginalt, säger hon och fortsätter:

– Det har inneburit en oerhört stor lättnad för många människor som lever med hiv, som trots att de är noga med sina tabletter ändå har känt ett stigma.

I klippet ovan berättar Helena Berggren mer om hiv-behandlingar i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.